Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringens besked om skärpt flyktingpolitik

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 03.55
Foto: TT.
Foto: TT.

ID-kontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad rätt för anhöriga att komma till Sverige och medicinsk åldersbestämning av asylsökande. Regeringens besked om en skärpning av migrationspolitiken har väckt starka reaktioner både i de egna leden, hos oppositionen och i hela samhället.

Regeringens förslag presenterades av statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Åsa Romson (MP) på en presskonferens klockan 15 på tisdagseftermiddagen.

Redan innan presskonferensen kom igång hade en del av förslagen läckt ut, och det talades om ”extremt tuffa beslut” för att begränsa flyktinginvandringen, twittrade Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Statsminister Stefan Löfven inledde presskonferensen med att säga att Sverige ska ta sin del av det globala ansvaret för människor på flykt, och att vi värnar den internationella asylrätten.

Ingen kan tvivla på Sveriges vilja att ta emot människor som tvingas fly från krig och konflikter – vi har tagit emot 80 000 människor de senaste två månaderna, enligt Löfven.

– Därför smärtar det mig att meddela att Sverige inte längre klarar av att ta emot asylsökande på den höga nivå som vi gör i dag, sa Stefan Löfven.

Han sa att situationen måste lösas på EU-nivå och att Sverige har blivit det land som tar störst ansvar i förhållande till sin befolkningsmängd, samtidigt som många andra länder gör väldigt lite. Det går inte att kombinera fri rörlighet med flykt från ansvar, sa Stefan Löfven på presskonferensen.

– Nu måste vi visa att vi helt enkelt inte kan göra mer. Syftet med de åtgärder som vi nu presenterar är att skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande.

Förslagen som regeringen lade fram innebär att svensk lagstiftning anpassas till EU:s miniminivå. Detta ska gälla under tre år. Målet är att få fler människor att välja att söka asyl i andra EU-länder än Sverige. 

Kort sammanfattning av några av förslagen:

* Regeringen inför tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar.
* Begränsad rätt till anhöriginvandring för skyddsbehövande med tidsbegränsade tillstånd.
* Skärpta försörjningskrav.
* Övriga skyddsbehövande har inte rätt till uppehållstillstånd.
* Regeringen vill införa medicinsk åldersbestämning av asylsökande tillämpas
* Sverige inför ID-kontroller på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.

Vice statsminister Åsa Romson sa att den internationella asylrätten ska värnas. Hon sa att det smärtar henne att inse att den situation vi har i dag inte är hållbar.

– Den här perioden i Sverige kommer att vara en stolthet för oss när historien skrivs, sa Åsa Romson.

Nu kommer de partier som tidigare var med i den förra migrationspolitiska uppgörelsen att kallas till överläggningar.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra inledde en egen presskonferens strax efter att Stefan Löfven och Åsa Romson hade avslutat sin.

Hon sa att hon är orolig för att förslagen inte ska vara tillräckliga.

– Jag välkomnar självfallet att statsministern är villig att genomföra tillfälliga uppehållstillstånd som ordentlig huvudregel, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

– Jag har ju efterlyst fler åtgärder sedan den förra överenskommelsen slöts för en månad sedan för att komma till rätta med en ohållbar situation. Alla som sett läget i Skåne nu vet att mer behöver göras. Nu välkomnar jag att vi sätter oss ner så snart som möjligt - och då är det ju resultaten som räknas, säger Anna Kinberg Batra (M).

Från Vänsterpartiet kom också genast reaktioner.

Partiledaren Jonas Sjöstedt anser att förändringarna i innebär en tragedi för flyktingarna.

Till TT sa han att Sverige har varit ett ljus i mörkret den här hösten.

– Men i dag släcktes det. Att inskränka asylrätten är en dramatisk förändring. Man gör det genom att lägga ansvaret för id-kontroller på transportörerna, eftersom de flesta flyktingar inte har identitetshandlingar. Därmed kan de inte ens komma till gränsen och söka asyl, säger Jonas Sjöstedt (V) till TT.

– Detta är EU:s kris. Sverige borde ha låtit bli att betala medlemsavgiften. Det är det enda språk EU förstår, säger Jonas Sjöstedt. 

Även Philip Botström, ordförande för SSU, sa sig vara besviken över de förslag som presenterats. ”Vi ska inte rikta udden mot de människor som söker sig till Sverige”, skriver han i ett pressmeddelande.

Och Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom, är starkt kritisk.

– Det är uppenbart att Miljöpartiet ställts inför ett val – att antingen gå med på det här eller lämna regeringen. Jag hade kunnat tänka mig lämna regeringen för det här, säger Lorentz Tovatt till Ekot.

Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Markus Wiechel var mer nöjd med regeringens förslag. 

– Det är SD-politik och det är positivt, säger han.

– Men det man gör nu är alldeles för sent och man gör inte tillräckligt, säger han.

– Det här är en utveckling som vi har varnat om väldigt länge. Det är faktiskt de andra EU-länderna som i större utsträckning har tagit ansvar – Sveriges regering har inte tagit ansvar för vårt land och vår utveckling, säger Markus Wiechel (SD).

I Studio Etts extrasändning intervjuades bland många andra Musse Hosseini, ordförande för Sveriges ensamkommandes förening. Han anser att tidsbegränsade uppehållstillstånd kommer att leda till att barn inte integreras, och är orolig för att barn kan må dåligt på grund av de nya reglerna.

Madelaine Seidlitz, människorättsjurist vid Svenska Amnesty, är också orolig för hur just barn kan drabbas:

– Det är förskräckande många åtgärder som påverkar många, särskilt barn. Både de som kommer ensamma och får tidsbegränsade uppehållstillstånd, och de barn som drabbas när möjligheterna till familjeåterförening minskar, säger hon i Studio Ett.

Även Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson ser att förslagen får negativa konsekvenser för just barn.

– Det är en konsekvens av att europeisk flyktingpolitik har havererat, och tyvärr känner sig regeringen tvungen att delta i den tävlingen till botten som andra EU-stater har ägnat sig åt, sa han.

Han anser att tillfälliga uppehållstillstånd är fel väg att gå.

– Vi menar att den signalpolitik som regeringen ägnar sig åt nu, för att försöka tvinga andra EU-stater att ta ett större ansvar, är att använda barn som brickor i ett politiskt spel, säger Rädda barnens Ola Mattsson i Studio Etts extrasändning.

Ingemar Engström på Svenska läkaresällskapet är också kritisk – när det gäller förslaget att medicinskt åldersbestämma ensamkommande flyktingbarn.

– De metoder som är tillgängliga är ganska oprecisa, det finns en ganska stor biologisk variation från individ till individ, och dessutom saknar vi normaldata från de länder varifrån de flesta barnen kommer. Så det vi kan säga är ålder plus – minus två till tre år, alltså ett spann på fem till sex år. Så oprecisa metoder är det, säger Ingemar Engström.

Han säger att i England används en alternativ metod som är mer av en psykosocial metod. Då görs bedömningar, observationer, intervjuer och samtal för att försöka skaffa sig en helhetsbild.

– Därför tycker vi att Socialstyrelsen i så fall ska överväga att införa sådana metoder, säger Ingemar Engström på Svenska läkaresällskapet.

Norge reagerade direkt på det svenska beskedet med att införa gränskontroller på alla färjor som kommer från Sverige, Danmark och Tyskland. Kontrollerna införs klockan 08.00 på torsdag morgon. Det är en direkt reaktion på det som Sverige gör, sa Norges statsminister Erna Solberg till norska TV2 i kväll.

Norge vill fortsätta använda Dublinavtalet för att returnera flyktingar till exempelvis Sverige, säger Sveriges Radios Norgekorrespondent, Jens Möller.

Tyskland tar emot en stor del av de flyktingar som kommer till EU nu. Men på tisdagskvällen fanns ännu inga officiella reaktioner på den svenska regeringens beslut, säger Sveriges Radios korrespondent Daniela Marquardt.

Det som har förändrats är att fler stannar i Tyskland, det har man märkt i flera av städerna i norra Tyskland där flyktingar samlats för att åka vidare mot Sverige. Nu åker inte så många den vägen längre - de stannar i Tyskland, säger Sveriges Radios korrespondent Daniela Marquardt i Berlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".