Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vittnen berättar om dödligt polisgrepp i fallet Sinthu

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 03.00
Expert: Han kunde inte andas på grund av tryck mot ryggen
(3:23 min)

Vid ett våldsamt polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås förra året dog en 28-årig ingenjör. Alla inblandade poliser har friats i en internutredning men nu träder flera vittnen fram. Ekot kan avslöja att polisen använde ett livsfarligt grepp som enligt flera experter dödade mannen.

Den 10 december förra året kallades polis till den psykiatriska avdelningen för att hjälpa personalen att bälta en patient. Fem poliser och en ordningsvakt stängde in sig på ett rum tillsammans med patienten, den 28-årige ingenjören Sinthu Selvarajah, som fått en tillfällig psykos.

När poliserna lämnade rummet cirka tio minuter senare hade Sinthu Selvarajah slutat andas. Vi kan nu avslöja vad som egentligen hände där inne.

– Det var de som tog livet av honom. Det är helt uppenbart. Det bästa vore om de kunde erkänna själva, det vi gjorde blev fel och därför dog han. Så pass ärlig tycker jag man kan vara mot samhället, säger sjuksköterskan Mikael Karlsson, som är en av dem som såg vad som hände.

Sedan 90-talet har det varit förbjudet för polisen att lägga tryck på ryggen på en person som ligger fasthållen på mage. Metoden riskerar att orsaka kvävning och kan kopplas till ett stort antal dödsfall.

Ekots granskning visar att det var så det gick till på sjukhuset i Västerås.

Sjuksköterskan Mikael Karlsson såg alltså ingripandet, men trots att han säger att han lämnade sina kontaktuppgifter till polisen blev han inte förhörd innan förundersökningen lades ner.

– Det jag såg var att han låg på golvet på mage. Händerna bojade bakom på ryggen och poliserna stod i vägen för benen. Men ryggen ser jag och det är en polis som står med ett knä i ryggen.

Det är du säker på, att han hade sitt knä i ryggen?

– Ja.

Ekot har varit i kontakt med ytterligare två vittnen som sett hur en av polismännen hade ett knä mot Sinthu Selvarajahs rygg. En av dem var läkare på psykiatriska kliniken.

– Det sitter en polis över ryggslutet ner mot rumpan gränsle över honom. En sitter strax ovanför hans vänstra axel och har ett ben eller ett knä över ryggen.

När chefsåklagare Lena Lithner i våras lade ner polisens internutredning och friade alla inblandade poliser skrev hon att dödfallet var en "olyckshändelse" och att inget framkommit som tyder på att någon suttit på Sinthu Selvarajah.

Men några frågor vill Lena Lithner inte svara på.

– Nej. Det vill inte jag. Nej. Jag tänker inte medverka i någon intervju.

Varför inte?

– Nej. Det vill jag inte.

Dagen efter vi kontaktade chefsåklagare Lena Lithner återupptar hon plötsligt den förundersökning som varit nedlagd i ett halvår.

Sinthu Selvarajah ska, enligt det officiella obduktionsprotokollet, ha dött sedan han dragit ner kräkningar i lungorna. De stora blödningar som han hade i ryggen, just där vittnena berättar att en av poliserna hade sitt knä, förbigås helt.

Tre rättsmedicinska experter som gått igenom dokumentationen åt Ekot ifrågasätter nu kraftigt den officiella dödsorsaken. En av dem är amerikanen Michael Baden, tidigare chefrättsläkare i New York.

– Dödsorsaken är fel. Han dog inte av kräkningar i lungorna. Han dog för att han inte kunde andas på grund av att han var fasthållen med tryck på ryggen, säger Michael Baden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".