Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bistånd kan betalas i förväg

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 12.56
"Säkra att vi har goda marginaler"
(1:40 min)
Magdalena Andersson. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT.
Magdalena Andersson. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT.

Riksdagen beslutar i dag om nästa års statsbudget. För att inte spräcka utgiftstaket kan det bli aktuellt att betala biståndsprojekt i förväg.

Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att hon är bekymrad över att det så kallade utgiftstaket kan komma att spricka nästa år, bland annat på grund av flyktingmottagningen.

En möjlighet att undvika detta kan vara att betala nästa års EU-avgift i förväg, enligt Andersson.

Nu öppnar hon även för att betala olika biståndsprojekt i förväg:

– Vi diskuterar ju fortfarande möjligheter att tidigarelägga en del utgifter och sedan lägga limiter året efter. Där är biståndet ett av de områden som vi arbetar med fortfarande.

Så utgiftstaket är i fara?

– Det handlar ju helt om vilken effekt som de åtgärder som de åtgärder som regeringen vidtog igår kommer att ha. Men vi kommer att vidta åtgärder från regeringens sida för att säkra att vi har goda marginaler under taket för alla eventualiteter.

Utgiftstaket skapades under 90-talets ekonomiska kris för att få kontroll över utgifterna. Det läggs fast tre år i taget och har i princip inte överskridits. Det är enligt Magdalena Andersson regeringens plikt att vidta åtgärder för att det ska kunna hållas.

Det har också tidigare hänt att regeringar har betalat utgifter för kommande år i förväg för att skapa tillräcklig marginal upp till utgiftstaket.

Magdalena Andersson hoppas att gårdagens politiska omsvängning när det gäller flyktingmottagning ska ge lägre kostnader.

-Poängen med åtgärderna som presenterades igår är ju att minska antalet asylsökande till Sverige. Och med ett minskande antal asylsökande så innebär det naturligtvis lägre kostnader nästa år för asylsökande, och det är klart att det kommer att underlätta möjligheten att klara utgiftstaket.

Enligt Magdalena Andersson är det också lägre prognoser för hur många flyktingar som beräknas komma som gör att avräkningarna på biståndet kan begränsas till 30 procent som Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om i regeringen.

Avräkningar kan bara göras för kostnader för flyktingar det första året dom är i Sverige och med färre flyktingar blir det lägre avräkningar. Magdalena Andersson räknade före gårdagens besked med ända upp till 60 procents avräkning.

– Eftersom vi nu fattat beslut som innebär att vi ska minska antalet asylsökande till Sverige på ett kraftfullt sätt, så då minskar ju behovet av biståndsavräkningar, men också möjligheten att göra biståndsavräkningar, så det var ju helt beroende av en annan prognos, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".