Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Rättsläkaren baserade sitt yttrande på polisernas version"

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 14.00
Utskrifter av PM från polisen utlagda på ett bord. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
Mats Svegfors Sinthu Selvarajah Anna Skarhed Foto: Anders Wiklund/TT, Privat, Patrik Lestander
2 av 2
Både Mats Svegfors och Anna Skarhed är frågande till hur utredningen sköttes. Foto: Anders Wiklund/TT, Privat, Patrik Lestander

Rättsläkaren som obducerade Sinthu Selvarajah fick inte veta att ett vittne hade sett hur en av poliserna tryckte ett knä i ryggen på honom – vilket kan orsaka kvävning.

Istället baserade rättsläkaren sin utredning på de promemorior som de fem poliserna skrev efter det ingripandet där inget nämns om våld mot ryggen.

Flera statliga utredningar har kritiserat att polisen skriver promemorior – ibland till och med gemensamma - efter våldsamma ingripanden.

De riskerar styra förundersökningen om polisens våld i fel riktning redan från början.

Mats Svegfors utredde det så kallade Osmo Vallo-fallet på uppdrag av regeringen.

– Vi tog upp detta. Vi var väldigt kritiska till tekniken att polismännen själva sätter sig själva och formulerar vad som hänt. Vi föreslog att de istället skulle förhöras direkt. Det bör vara någon som ifrågasätter deras uppgifter, säger han.

Men de fem poliser som ingrep med våld mot Sinthu Selvarajah skrev redan på natten promemorior.

Inte i någon av dem nämns något om knäet i ryggen på Sinthu Selvarajah, det som enligt flera rättsmedicinska experter kvävde honom.

Mats Svegfors är inte bara kritisk till att polisens användning promemorior. Att de inblandade dessutom får möjlighet att prata sig samman är ytterligare ett problem.

– Förhör med inblandade poliser bör ske innan de fått chansen att samstämma sina uppgifter, säger han.

Men strax efter ingripandet mot Sinthu Selvarajah lämnar poliserna sjukhuset för att åka till stationen i Västerås för ett gemensam så kallad debriefing.

Det trots att dåvarande Rikspolisstyrelsen slagit fast att poliser som är föremål för internutredning inte bör ha debriefing i grupp.

I tidningen VLT har Per Ågren, operativ chef och polismästare, bekräftat att ett sådant gruppmöte ägde rum. 

Justitiekansler Anna Skarhed:

– Spontant skulle jag vilja säga att det var min uppfattning att det inte hanterades på det sättet längre. Rent allmänt kan man konstatera att om vill få bästa möjliga bevisning är det rimligen inte ett bra sätt. Det vanliga är att man säger att den som sett något eller varit med om något ska berätta det helt fritt ur sitt eget huvud.

Hon fortsätter:

– Det finns naturligtvis en risk om man samtalar tillsammans att man bygger på sin egen bild med någon annans bild. Jag vet inte om man följt regelboken, men det låter åtminstone inte som någon bra ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".