Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren lämnade aldrig viktiga förhör till rättsläkaren

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 12.30
"Jag tycker det är väldigt konstigt. Väldigt konstigt"
(3:13 min)

Det våldsamma polisingripandet på en psykiatrisk avdelning i Västerås ledde till att en 28-årig ingenjör avled.

Ekot kan nu avslöja att chefsåklagaren inte delade med sig central information till den rättsläkare som skulle utreda dödsorsaken.

Vi har i flera veckor - utan resultat - försökt nå chefsåklagare Lena Lithner för att ställa frågan om hon medvetet undanhållit uppgifter för rättsläkaren eller om det hela beror på att hon inte tillräckligt noggrant läst den utredning hon var satt att leda.

En läkare som blev vittne till polisingripandet berättade utförligt i förhör att två poliser satt på den 28-årige ingenjörens rygg och att en av dem hade ett knä i ryggen.

Att lägga tryck på ryggen på en person som ligger fasthållen på mage är livsfarligt. Det ska alla svenska poliser veta och det har varit känt i snart 20 år att metoden kan kopplas till ett stort antal dödsfall.

Men chefsåklagaren lämnade inte förhöret, där trycket mot ryggen beskrevs, till rättsläkaren. Han hade alltså inte tillgång till uppgifterna när han gjorde sin undersökning.

Mats Svegfors utredde tidigare på uppdrag av regeringen det uppmärksammade så kallade Osmo Vallo-fallet.

Även där fanns vittnesuppgifter om polisvåld mot den gripnes rygg, utan att rättsläkaren fick ta del av förhören. Mats Svegfors säger att han nu är förvånad över parallellerna.

– Hur är detta möjligt efter all den uppmärksamhet som Osmo Vallo-fallet föranledde och den offentliga genomlysning som gjordes. Jag tycker det är väldigt konstigt, väldigt konstigt.

Den officiella dödsorsaken är att Sinthu Selvarajah avled för att han dragit ner en kräkning i lungorna. Men den slutsatsen ifrågasätts nu sedan Ekot avslöjat att tre vittnen sett hur en polisman hade en knä i ryggen på honom.

Tre experter som granskat fallet åt Ekot anser istället att polisen kvävde Sinthu Selvarajah.

En av dem är rättsläkaren Michael Baden, som tidigare varit chefrättsläkare i New York.

Han säger att det inte är så konstigt att officiella dödsorsaken blev fel när rättsläkaren inte fick ta del av viktig information:

– Om rättsläkaren känt till vittnenas uppgifter om tryck mot ryggen, skulle dödsorsaken definitiv kunnat bli annorlunda.

Vi informerar rättsläkaren Wolfgang Giebe, som gjorde obduktionen, att åklagaren inte lämnat viktiga uppgifter till honom.

Wolfgang Giebe går då med på att träffa oss, men i sista stund avbokar han den planerade intervjun. Han säger att åklagaren hemligstämplat utredningen och han därför inte längre får prata om fallet.

Vi beskriver fallet för Justitiekansler Anna Skarhed. Hon säger reglerna är tydliga. Det är förundersökningsledaren, alltså åklagaren som måste informera rättsläkaren.

– Det är ingen tvekan om att det är förundersökningsledaren som har ansvaret för att se till rättsläkaren får uppgifterna, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".