Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen öppnar för fler nyanlända till friskolor

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 06.18
"Många som skulle vilja hjälpa till, men inte kan det idag"
(2:01 min)
Nyanlända barn i skola. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Regeringen vill öppna upp för att friskolor i högre grad ska kunna ta emot nyanlända elever. Dagens regelverk gör att friskolor med köer i praktiken inte kan ta emot nyanlända, och därför ska regeringen i dag besluta om att tillsätta en snabbutredning.

– Det kommer många barn till Sverige som snabbt behöver komma in i skolan och då är jag jätteglad över att vi har många friskolor som säger att de vill vara med och hjälpa till. Och då måste vi anpassa reglerna så att alla friskolor som vill hjälpa till, kan hjälpa till, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Redan i dag kan friskolor som inte har längre köer anmäla till kommunen att de kan ta emot nyanlända, men när det kommer friskolor som har elever i kö och det skulle krävas att skolan utökar antalet platser för att kunna ta emot asylsökande barn så sätter regelverket stopp för det.

Enligt Friskolorna Riksförbund är det många friskolor som vill kunna erbjuda platser och enligt utbildningsminister Gustav Fridolin är det dumt att den resursen inte kan nyttjas. Att ändringen inte kommit tidigare handlar mest om att det är den ansträngda situationen som synliggjort problemet.

– Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) talar om att det kommer ett antal barn till Sverige varje dag som motsvarar två till tre normalstora skolor. När man står inför stora utmaningar upptäcker man också tidigare regelproblem som man kanske inte tidigare uppmärksammat.

Utredningen ska presenteras i början av nästa år och förhoppningen är att regeländringen ska vara klar till sommaren så att friskolor ska kunna ta emot nyanlända elever till höstterminen.

I nuläget vet man dock inte hur många friskoleplatser som kan komma att bli aktuella, eller exakt hur stort behovet kommer att bli, så till vilken grad den kommunala skolan kan komma att avlastas är oklart.

Ulla Hamilton, VD på Friskolornas Riksförbund, säger att många medlemmar hört av sig men att de inte gjort någon närmare undersökning för att mäta exakt hur stort intresset är, men hon välkomnar ändå regeringens utredning.

– Det vi vet är att det är många som skulle vilja hjälpa till, men inte kan det idag, säger Ulla Hamilton.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".