Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny forskning: IS den starkaste rörelsen sedan nazismen

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 06.13
"Radikalisering förekommer mycket sällan i moskéer"
(2:17 min)
Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
Flera av förövarna på Islamiska statens senaste avrättningsfilm är européer. Foto: TT.

Ny forskning visar att en mycket stor majoritet av de så kallade "utländska stridande" som ansluter sig till IS gör det i första hand efter att ha påverkats av sina vänner, i andra hand av familj och släktingar. Predikningar i radikala moskéer och rekryteringsförsök från okända spelar en mycket liten roll när IS drar till sig unga som är beredda att dö som soldater eller terrorister.

 – Radikalisering förekommer mycket sällan i moskéer, och tre av fyra som ansluter sig till IS gör det via sina vänner

Antropologen Scott Atran är en av världens främsta experter på psykologin bakom terrorismens dragningskraft, han har flera akademiska toppjobb i både USA, Storbritannien och Frankrike, och så här berättade han för FN:s säkerhetsråd om sina resultat efter att ha intervjuat tidigare IS-medlemmar.

Scott Atrans forskning visar att en mycket stor majoritet - tre fjärdedelar, eller 75 procent - av de framförallt unga som från världens alla hörn ansluter sig till IS, gör det efter att ha påverkats av nära vänner.

Ytterligare 20 procent tar steget efter att ha lyssnat på familj och släktingar.

Hela 95 procent av IS tiotusentals utländska stridande har enligt Scott Atran alltså fattat sina beslut efter att ha påverkats av någon de känner väldigt väl.

Bara en mycket liten andel, max fem procent, har lockats till IS via radikala moskéer, eller efter att ha kontaktats av professionella rekryterare.

– Ungefär en av fem kommer till IS via sina familjer, och väldigt få kommer till IS efter att ha rekryterats av för dem okända personer.

Enligt Scott Atran är det IS budskap om ett rebelliskt uppror mot omvärlden, om en ideologisk revolution, som lockar mest, liksom ungas längtan efter ärofyllda äventyr.

Och allra mest mottagliga är unga män mellan 15 och 25. Som de flesta i den åldern har de en världsbild som är svart-vit, och en längtan efter att bli något stort, allra helst en hjälte inför sina kompisar och sin familj.  

IS-ledarna förstår enligt Scott Atran väldigt väl hur man talar till den rebellusta och idealism som väldigt många tonåringar och unga vuxna, oavsett bakgrund, är fulla av, och det är den kunskapen som IS skickligt exploaterar.

Scott Atran sa också inför FN:s säkerhetsråd att ingen rörelse sedan andra världskriget haft så stark dragningskraft som IS, att den kan bara jämföras med nazismen, och innan dess med de ryska och franska revolutionerna.

Han la också till att var femte av de IS-medlemmar han kartlagt ursprungligen kom från kristna familjer, men hade konverterat till islam, och att det vägvalet också måste ses som en del av ett våldsamt uppror mot vuxenvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".