Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland vill begränsa antalet flyktingar

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 13.15
Daniela Marquardt rapporterar
(2:02 min)
MIgranter/flyktingr vid gränsen mellan Tyskland och Österrike. Foto: Kerstin Joensson/TT.
Flyktingströmmen till Tyskland fortsätter. Foto: Kerstin Joensson/TT.

Europa bör bara ta emot ett begränsat antal flyktingar per år och när gränsen är nådd ska inga fler släppas in. Det säger Tysklands inrikesminister till den österrikiska tidningen Der Standard och eldar därmed på en redan het debatt om tak för flyktingmottagandet i Tyskland.

Gränsen är nådd, vi kan inte ta emot fler. Så låter det allt oftare runtom i de tyska kommunerna.

Regeringens linje är att flyktingströmmen ska kontrolleras och begränsas vid EU:s yttre gränser, där det i mottagningscenter, så kallade hot spots, ska avgöras vilka som har rätt till skydd och vilka som ska avvisas direkt. De som släpps in ska fördelas enligt förutbestämda kvoter över hela EU, vilket stött på hårt motstånd från flera EU-länder.

När kvoterna är fyllda vill Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière stoppa ytterligare flyktingar från tillträde till EU, om de inte är i akut fara. Därmed går han längre än förbundskansler Angela Merkel, som avfärdar kraven på övre gränser. Men under trycket från en växande kritisk opinion talar också hon allt oftare om behovet att minska antalet flyktingar.

Medkänslan, som motiverade beslutet i september att ta emot flyktingar på drift i Europa, övergår nu i en maktfråga. Det säger journalisten och författaren Hajo Schumacher, som ofta kommenterat flyktingfrågan i tyska medier under den gångna hösten.

– Om Merkel känner att hon håller på att förlora makten kommer hon, precis som andra regeringschefer, att värja sig och föra en striktare politik. De tyska delstatsvalen nästa år kommer att ge tydliga domar över den förda politiken, fortsätter Hajo Schumacher, efter att han har medverkat i ännu en paneldebatt om flyktingfrågan i Berlin.

Med det svenska beslutet att inskränka villkoren för asylsökande befarar han att en slags kapprustning med stängsel kommer att trappas upp ytterligare:

– Nu ser vi hur de inomeuropeiska gränserna återuppstår, tvärtemot Schengen-överenskommelsen, säger Hajo Schumacher. Det utlöser en negativ dominoeffekt där det ena landet efter det andra följer efter för att inte bli kvar med de mest porösa gränserna och behöva ta emot merparten av människor på flykt till Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".