Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre än någonsin dör på jobbet

Publicerat söndag 29 november 2015 kl 04.00
"Man ser det mer och mer allvarligt"
(1:59 min)
Joakim Lindvall
Snickaren Joakim Lindvall säger att brister i säkerheten åtgärdas. Till exempel när skyddsräcken saknas. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Aldrig tidigare har så få dött i olyckor i sitt arbete. Enligt Arbetsmiljöverket har det förebyggande arbetsmiljöarbetet varit framgångsrikt, bland annat i byggbranschen.

På en byggarbetsplats i Stockholm ska ett flerbostadshus totalrenoveras. Både invändigt och utvändigt och med solceller på taket.

– Man ser det mer och mer allvarligt och vill inte att någon ska skadas, säger snickaren Joakim Lindvall.

 Olyckstillbud har han varit med om men inte värre än så. 

– Någon som har fått något i huvudet och börjat blöda eller halkat på en blöt presenning, men det får ju inte hända att man dör på jobbet. Man ska vara skyddad när man går till jobbet, det är inget att leka med, säger han. 

Byggbranschen är tillsammans med jord- och skogsbruk traditionellt de mest olycksdrabbade branscherna. Men enligt den preliminära statistiken från Arbetsmiljöverket har en byggnadsarbetare omkommit i år.

2015 ser ut att bli året med minst antal dödsolyckor någonsin på svensk arbetsmarknad. Totalt har 27 personer omkommit hittills i år det kan jämföras med förra årets 39 till och med november. Helårssnittet de senaste tio åren är 55 döda. 

Dessutom har färre olyckor registrerats för personer anställda i utländska företag verksamma i Sverige. 

Håkan Olsson är chef för inspektionsavdelningen på Arbetsmiljöverket.

– De siffrorna vi har hittills är de lägsta vi någonsin har haft. 

Vad beror det på?

– Det förebyggande arbete som vi ser framför allt på Sveriges byggarbetsplatser tror jag har en viktig del i att arbetsolyckorna som leder till dödsfall har sjunkit. 

Finns det något område där olyckorna ökar? 

– Fortfarande ligger de högt inom transportsektorn. Så fort det är fordon inblandade så ser vi att det är stora risker, säger Håkan Olsson. 

Även om dödsolyckorna är färre i år framhåller han att varje olycka är ett misslyckande.

– Det är jätteviktigt att man fortsätter med det förebyggande arbetet så att siffran kan bli noll till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".