Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro över att nyanlända elever inte sprids i alla skolor

Publicerat torsdag 26 november 2015 kl 12.49
"Vi vill ju ha ett samhälle där barn leker med varandra"
(1:41 min)
Anna Ekström. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Anna Ekström, ordförande i Skolkommissionen och chef för Skolverket. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Skolkommissionens ordförande Anna Ekström är oroad över utvecklingen, att en mindre grupp skolor med en utbildningsnivå under genomsnittet, tar emot en stor av de nyanlända skoleleverna.

 – Det är väldigt ojämnt. Det finns kommuner där väldigt lite har hänt men det finns också kommuner där man har haft en mycket stor asylinvandring, säger Anna Ekström, som både är ordförande i Skolkommissionen och chef för Skolverket.

– Vi vill ju ha ett samhälle där barn känner varandra och leker med varandra, blir goda vänner och bygger det framtida samhället tillsammans och därför skulle jag bli orolig om vi fick en utveckling där de nyanlända barnen hamnade på skolor där de inte lär känna barn som funnits i Sverige sedan lång tid tillbaka, säger hon också.

Skolverket och Skolinspektionen har nyligen träffat 2 500 rektorer och huvudmän. Anna Ekströms bild är att en del skolor tar emot enormt många nyanlända, andra skolor ett fåtal eller inga alls.

En rapport från Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och LO visar att en liten grupp om 158 skolor, där föräldrarnas utbildningsnivå är lägre än genomsnittet, tar emot betydligt fler nyanlända än andra skolor.

Likvärdigheten mellan de svenska skolorna försämras och ett av Skolkommissionens huvuduppdrag är att föreslå hur likvärdigheten ska stärkas. 

Per-Arne Andersson, chef för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ändra reglerna för eget boende för att minska segregationen.

 –85 procent av de nyanlända bosätter sig i områden där de har släktingar och vänner och därför blir det en ytterligare segregation i de här områdena. Från SKL:s sida har vi gärna sett att man ser över de här EBO-reglerna. Inte så att vuxna inte får bo där de vill, men vi tycker att man ur ett barnperspektiv måste titta över reglerna, säger Per-Arne Andersson.

– Det är inte rimligt att ett eller flera barn bor väldigt trångt med andra, ständigt får flytta, då kan de inte klara av skolan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".