Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demokratikriterium för vapenexport får hård kritik

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 05.00
"Man väljer en annan leverantör än det svenska företaget"
(2:02 min)
Olika svensproducerade vapen. Bildkollage: SR Foton: TT
Bildkollage: SR Foton: TT

Förslagen om att införa ett demokratikriterium för vapenexport kommer leda till att svenska företag får svårare att sälja vapen och det kan leda till minskade investeringar och jobb, anser bland annat organisationen Säkerhets- och försvarsföretagens generalsekreterare Robert Limmergård.

– Det kan innebära att man väljer en annan leverantör än det svenska företaget och att man som företag om man har möjlighet, väljer att investera i andra dotterbolag i andra länder.

Utredningen som kom i somras föreslog att allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter och "grava brister i den demokratiska statusen utgör hinder" för vapenexport.

Men en rad vapenproducenter, handelskammare och kommuner med vapenindustri varnar för att möjliga köpare kommer välja bort svenskbaserade vapenproducenter då stränga och samtidigt otydliga regler gör det osäkert om de kommer få köpa eller beställa följdleveranser.

Risk för exportproblem kan också utesluta svenskbaserade företag från vapenutveckling med företag i andra länder. Så i förlängningen hotas forskning, investeringar och jobb, menar organisationerna, och de internationellt ägda företagen kan flytta.

Försvarsmakten och Försvarets materielverk är också oroade. De ser problem för företagen och att det kan leda dyrare inköp av vapen då andra länder inte delar kostnaderna för svenska system, liksom försämrad kunskap på teknikområdet. Totalt sett sänks försvarets operativa förmåga. Robert Limmergård håller med:

– Det företagen gör i dag för andra försvarsmakter, ger en kostnadsdelning tillbaka till det svenska försvaret, både vad det gäller utveckling, vidmakthållande, reservdelar och annat, säger han.

Också grupper som vill begränsa vapenexporten som Svenska Freds, socialdemokratiska Tro och Solidaritet och Amnesty är kritiska. Skrivningen att brister i demokrati och mänskliga rättigheter "utgör hinder" för export är för otydlig, i stället krävs ett absolut stopp för export i sådana fall.

– Risken är att mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling fortfarande kompromissas bort och att den stora problematiska vapenexporten till länder som Saudiarabien kommer att fortsätta, säger Linda Åkerström som är ansvarig för vapenexport vid Svenska Freds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".