Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning för polisens förstärkningsvapen kan förändras

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 16.10
"Klent att komma med bara pistolen"
(1:51 min)
Polis sitter på på bil med vapen synliga.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

För tio dagar sedan höjdes terrorhotsnivån i Sverige till fyra på en femgradig skala.

Nu vill Polismyndigheten förändra sin interna utbildning som en konsekvens av den förhöjda hotnivån.

Stefan Hector är chef vid polisens nationella operativa avdelning.

– Jag har redan nu fått ett utkast på hur utbildningen skulle kunna komma att förändras mot bakgrund av den nya bild som terrorhotnivå fyra är för oss, säger Stefan Hector.

Ekot har under dagen rapporterat om att flera poliser som arbetar i yttre tjänst senaste tiden har larmat anonymt i Polismyndighetens egna incidentrapporteringssystem. Kritiken handlar om brister i utbildning, utrustning och vapen.

Ekot har tagit del av flera anmälningar där poliser bland annat skriver att utbildningen är undermålig när det kommer till förstärkningsvapen och att det kan kännas som att skickas ut på lejonjakt utan mer kraftfulla vapen.  

Polisernas fackförening delar den här bilden. Anna Nellberg Dennis är vice ordförande i Polisförbundet.

– Mp5or är polisens förstärkningsvapen. Antalet som finns kvar är inte tillräckligt stort. Den största bristen är att alla poliser inte har utbildning för förstärkningsvapen. Det är en trygghetsfråga. Det känns lite klent att komma med bara pistolen. Vi måste komma ihåg vad det är för vapen som terrorister använder. Ställer man Mp5 mot ak45 eller ak47, är Mp5or kanske inte tillräckligt heller, säger Anna Nellberg Dennis.

Även Roger Alvefuhr, som fram till 2010 var ansvarig för svensk polis vapen och skyddsutrustning på Rikspolisstyrelsen, anser att polisen är mycket dåligt rustat vid en terrorattack.

– Det är inte bara polisen som hotas av det. Polisen ska ingripa för att skydda samhället och medborgarna. Och det är svårt när man inte har rätta pinalerna, säger Roger Alvefuhr.

Polisledningen vill förändra myndighetens arbetsmetod när det gäller den interna utbildningen inom så kallad polisiär konflikthantering. En utbildning som bland annat omfattar kunskap om skjutvapen, och som riktar sig till alla poliser i yttre tjänst efterfrågas nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".