Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengar till primärvård ska minska sjukfrånvaro

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 18.42
LO-kritiken: Sänkt skatterna med 140 miljarder
(1:54 min)
Plånbok och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) Foto: Fredrik Sandberg / Marcus Ericsson / TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) Foto: Fredrik Sandberg / Marcus Ericsson / TT

Sjukfrånvaron visar inga tecken på att minska utan fortsätter stiga enligt den andra årliga avstämningsrapporten som Försäkringskassan idag lämnade till regeringen.

För regeringen visar det hur svårt det kan bli att nå målet om att få ner sjukfrånvaron.

LO-fackets recept är att höja statsbidragen till de mest utsatta välfärdstjänsterna. 

Offentligt anställda kvinnor är de som har högst sjukfrånvaro. LO föreslår mer resurser för att avlasta och ge en bättre arbetsmiljö.

– De senaste åtta åren har man sänkt skatterna med 140 miljarder. Och då måste man ställa sig frågan om det märks - och där det märks är hos de som jobbar allra ytterst i vår välfärd. Man har redan slimmade arbetsplatser. Det såg man redan efter 90-talskrisen, sjukskrivningarna ökade, säger Tobias Baudin som är LO:s förste vice ordförande.

Försäkringskassans rapport visar att det sedan fem år tillbaka varit ökande sjukskrivningar och att sjuktalen väntas stiga.

Regeringens mål är att få ner nuvarande genomsnittliga sjukskrivning från drygt 10 dagar per år till 9 dagar. Men Försäkringskassans andra avstämningsrapport i år visar att det 2020 kan vara 13 dagars sjukfrånvaro i genomsnitt.

Socialförsäkringsminsiter Annika Strandhäll säger att regeringen hoppas att trenden ska vända med hjälp av det åtgärdsprogram som preseneterades tidigare i höst och som nu regeringen nu håller på och förverkliga.

Bland kraven finns att arbetsgivarna ska ta ett mycket större ansvar för dom anställdas hälsa.

Att Försäkringskassan ska förbättra sitt sätt att arbeta, att läkare blir bättre på att sjukskriva på ett lämpligt sätt som gör att folk kan komma tillbaka i jobb.

Framförallt är det psykisk ohälsa som ökar och det är betydligt fler kvinnor sjukskrivna än män.

Regeringens åtgärdspaket innehåller 25 punkter bland annat ökade resurser för psykisk vård i primärvården.

– Vi tillför tillför extra resurser till primärvården, just när det handlar om att stärka primärvården i arbetet kring psykisk ohälsa, säger Annika Strandhäll. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".