Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland planerar avveckla brunkolen

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 05.00
"Annars klarar vi inte miljömålen"
(1:59 min)
Vattenfalls kraftverk i Boxberg och brunkolsbrottet Nochten. Foto: John Macdougall/AFP/TT
Vattenfalls kraftverk i Boxberg och brunkolsbrottet Nochten. Foto: John Macdougall/AFP/TT

Världens största brunkol-producent, Tyskland, ska sluta bryta den klimatfarliga kolen inom 25 år. Inför klimattoppmötet som börjar i Paris på måndag meddelar den tyska miljöministern att en konkret plan för avvecklingen nu ska börja utarbetas och vara klar innan nästa val om två år.

Av de fem brunkolkraftverken som släpper ut mest koldioxid i Europa finns fyra stycken i Tyskland, och var fjärde kilowattimme kommer från något av dessa kraftverk.

- Om vi inte lägger ned dem kommer vi inte att klara klimatmålen, säger den tyska miljöministern Barbara Hendricks.

Miljöministern vill börja planera för en avveckling direkt efter klimatmötet i Paris. Hon nämner inget absolut slutdatum men hävdar att det är rimligt att lägga ned brunkolkraftverken inom 25 år. Men motståndarna är många också bland hennes egna partivänner.

Mot det vänder sig kolindustrins företrädare. De stora tyska energikoncernerna vill fortsätta att använda brunkol flera decennier framöver. Svenska Vattenfall håller på att sälja av sin brunkolverksamhet i östra Tyskland. Men det tjeckiska energibolaget som visat intresse att ta över, tvekar om anläggningen snart måste läggas ned.

Facket värnar om de drygt 20000 arbetsplatserna som är direkt kopplade till industrin. I de östra, ekonomiskt svagare, delstaterna, där arbetslösheten är betydligt högre än i resten av landet, driver också de politiska ledningarna på för att upprätthålla brytningen av brunkolen.

Den socialdemokratiska miljöministerns partikamrater är inte heller odelat positiva. Vicekansler och industriminister Sigmar Gabriel vill behålla kolkraftverken som reservkraftkällor för att säkra energiförsörjningen under Tysklands pågående energiomställning från fossila till förnybara energikällor. Statsministern i industritunga Nordrhein-Westfalen är starkt kritisk och hävdar att miljöministerns förehavanden inte alls är förankrade i partiet.

Brunkolen är en billig energikälla på kort sikt, medan kostnaderna för omfattande skador på miljön och klimatet skjuts på framtiden.

Miljörörelsen välkomnar utspelet om att börja förbereda en avveckling och manar på för att de ambitiösa orden också ska omsättas i konkret handling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".