Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bara SD i medvind

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 14.17
"M kämpar för att ta tillbaka väljare från SD men lyckas inte"
(0:58 min)
Foto: Björn Lindgren /TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio
Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach om dagens väljaropinion. Foto: Björn Lindgren /TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio

Dagens mätning från Svensk Väljaropinion kan bara glädja Sverigedemokraterna. Regeringspartierna har rekordsvagt stöd. Men trots att regeringen hackar lyckas inte alliansen alls dra nytta av det. Det säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Det går ju väldigt dåligt för regeringspartierna. Många rödgröna politiker har sagt att partierna ska lyfta nu när de får igenom sin ekonomiska politik, men så har det inte alls blivit.

– Även alliansen går förvånansvärt dåligt. Regeringen hackar, men det har inte alliansen alls lyckats dra nytta av. Moderaterna kämpar för att ta tillbaka väljare från Sverigedemokraterna men lyckas inte.

– Sverigedemokraterna ligger rekordhögt, på en nivå som bara de själva kunde föreställa sig för några år sen, men har tappat raketfarten uppåt åtminstone för tillfället. De har legat ganska still hos de institut som ingår i Svensk Väljaopinion i höst.

– Sen bör man nog även lägga till att rörelserna generellt är små i den här mätningen, Om man tänker på hur dramatisk hösten varit rör sig opinionen förvånansvärt lite.

Varför går det så dåligt för regeringspartierna?

– Det är ju vanligt att sittande regeringar tappar, eftersom de retar vissa väljare och gör andra besvikna. Detta har hänt åtta av de senaste tio regeringarna i Sverige. Men den här regeringen har ett alldeles eget problem - det är förstås uppenbart för väljarna hur svag sits den har i riksdagen och hur svårt den har att styra.

– Nu får den ett slags extraliv av krisen, den gör att oppositionspartierna inte tar full strid. Och flyktingkrisen är ju ganska färsk, så än så länge kan vi inte se hur den kan komma att påverka stödet för de rödgröna eller allianspartierna.

–Till detta kommer att nu väntar en knepig tid i svensk ekonomi, med besparingar och sannolikt stigande arbetslöshet. Det lär ju inte underlätta för regeringen.

Sverigedemokraterna talar nu om att gå ännu längre i sin flyktingpolitik. Varför?

– De talar nu om totalstopp för asylsökande och att man borde kunna ta uppehållstillståndet från människor som redan fått ett. Det visar väl att Sverigedemokraterna alltid kommer att gå längst i flyktingpolitiken. Och de väljare som tycker att invandringsmotstånd är det viktigaste av allt kommer fortsätta välja Sverigedemokraterna, det är Sverigedemokraterna som de har förtroende för.

– Om de etablerade partierna försöker överträffa varandra i åtstramningar är det troligaste att det fortsätter gynna Sverigedemokraterna. Det är väl så erfarenheten ser ut från andra europeiska länder också.

I dag bjöd Jimmie Åkesson in Moderaterna och Kristdemokraterna till samarbete. Vad kommer det leda till?

– Det har redan avfärdas av Moderaterna och Kristdemokraterna, som väntat. De här tre slåss om en viss grupp högerväljare nu, men för både Moderaterna och Kristdemokraterna är ju målet att bilda en alliansregering igen efter valet.

– Den här inbjudan är väl inte så mycket riktad till Anna Kinberg Batra, utan till de moderatväljare som tycker att Moderaterna borde kunna samarbeta med Sverigedemokraterna. Och verkligen opponera fullt ut och avsätta regeringen Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".