Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framgångsrika landsdagar för Sverigedemokraternas partiledning

Publicerat söndag 29 november 2015 kl 17.22
Foto: Björn Lindgren /TT
Foto: Björn Lindgren /TT

Sverigedemokraternas landsdagar är en nästan fullständig framgång för kretsen kring partiledaren Jimmie Åkesson. Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach lämnar sin analys av landsdagarna. 

Partiledningen har fått som den ville på nästan alla punkter, det gäller både politiken och makten i partiet. Inom politiken har fyra program lotsats igenom som ska bredda partiets politik och dämpa statusen av enfrågeparti. Det har gått helt utan allvarliga motgångar för ledningen.

När det gäller makten i partiet har flera personer som är i olika grad oönskade av ledningen petats. Veteranen och förre partisekreteraren Björn Söder har tvingats lämna den högsta ledningen, det verkställande utskottet.

Förre partiledaren Mikael Jansson och Hanna Wigh har petats ur den bredare partistyrelsen. Alla tre har i olika utsträckning varit kritiska till hur ledningen hanterade konflikten när banden kapades med förra ungdomsförbundet.

Men ett par plumpar i protokollet finns för ledningen. Den fick inte igenom sitt förslag om att medlemmar som hotas av uteslutning ska kunna stängas av under utredning.

Ombuden valde också återigen en vice och en andre vice ordförande, trots att den innersta kretsen ville ta bort den posten, de tycker att det räcker med gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof som ansikten utåt vid sidan av Jimmie Åkesson. Samtidigt verkar det högst osannolikt att de här posterna kommer få någon betydelse när ledningen visat att de inte behövs.

Till detta kommer att landsdagarna medialt framstår som lyckade för partiet. De började illa med att ett par kritiska ombud försökte ta upp hur det gamla ungdomsförbundet behandlats, men den diskussionen stoppades snabbt av att det inte formellt fanns någon punkt för den.

Jimmie Åkesson har kunnat triumfera framför kamerorna över att svensk flyktingpolitik nu stramats åt kraftigt. Inga större missöden för partiet har inträffat inför öppen ridå.

En motdemonstration tågade mot kongresslokalen och en del av den försökte uppenbarligen bryta igenom polisens avspärrningar, men den sortens händelser minskar inte sympatierna för Sverigedemokraterna.

Veteranen Björn Söder petades ur ledningen, varför?

Björn Söder har tillhört den allra innersta kretsen i Sverigedemokraterna, men varit på väg ut en tid. Efter valet fick han en ceremoniell talmanspost i stället för en tung politisk position. Och för ett år sen när Jimmie Åkesson var sjukskriven ville han sitta kvar en tid som partiledare men fick inte. Uppenbarligen har det skurit sig mellan honom och de andra i den kvartett som styrt Sverigedemokraterna.

Björn söder är omvittnat populär bland sverigedemokraternas gräsrötter, Enligt de som jag pratat med ses Björn Söder numera av folk i ledningen som en belastning utåt. Han har uttalat sig klumpigt i intervjuer, till exempel när han sa ungefär att det är svårt att tillhöra två nationer samtidigt, till exempel den svenska och den judiska eller samiska. Han är ett extra djuprött skynke för de som inte tycker om Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".