Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige hoppas på nya EU-pengar efter besök från kommissionär

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 13.40
Många andra länder har fått pengar
(3:13 min)
Inrikesminister Anders Ygeman, EU:s flyktingkommissionär Dimitrios Avramopoulos, Migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Vilhelm Stokstad/Geert Vanden Wijngaert/Jessica Gow, TT
Inrikesminister Anders Ygeman, EU:s flyktingkommissionär Dimitrios Avramopoulos, Migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Vilhelm Stokstad/Geert Vanden Wijngaert/Jessica Gow, TT

I eftermiddag kommer EU:s flyktingkommissionär Dimitrios Avramopoulos för att träffa migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman.

På dagordningen står Sveriges ansökan om nödhjälp från EU och om att få de del av omfördelningen av flyktingar i Europa.

Sverige ansökte i höstas om två miljarder kronor ur EU:s nödfond för flyktingar. En lång rad andra EU-länder har redan fått extra pengar, bland annat Österrike som inte tagit emot lika många flyktingar som Sverige. De har fått över 6 miljarder kronor i extra anslag, och Nederländerna har fått 2 miljarder.

Den svenska regeringen har också ansökt om att andra EU-länder ska ta emot flyktingar som kommit till Sverige.

EU beslutade i höstas om en tillfällig omfördelningsmekanism som innebär att 160 000 flyktingar ska omfördelas från Italien, Grekland och Ungern fram till 2017. Ungern hoppade senare av uppgörelsen, och det är den ungerska kvoten på 54 000 flyktingar om Sverige nu gör anspråk på.

EU-kommissionen har hittills ställt sig allmänt positiv till Sveriges begäran, och Sverige har haft tät kontakt med Bryssel. Bland annat har statsminister Stefan Löfven diskuterat detta med EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

Men även om EU-kommissionen är positiv så kan EU:s regeringar säga nej, och det är det också ganska troligt att de gör. För om Sverige får ta del av den tillfälliga omfördelningen sjösätts en helt ny princip i EU.

Omfördelningen var tänkt som ett tillfälligt avsteg från Dublinförordningen, för att avlasta länderna vid EU:s yttre gräns, Italien och Grekland.

Sverige ligger inte vid den yttre gränsen, och det skulle kunna uppfattas som ett steg mot en mer permanent omfördelning av flyktingar i EU som ju länder som Tyskland och Sverige vill ha. De flesta andra EU-länder är dock mycket skeptiska.

Dessutom har den tillfälliga omfördelningen av flyktingar redan gått i stå, vilket riskerar att bli ett gigantiskt misslyckande för EU-kommissionen.

Än så länge har bara 159 flyktingar omfördelats till andra EU-länder från Grekland och Italien, och flera EU-länder har efter terrorattentaten i Paris dragit öronen åt sig och omprövat sina löften att ta emot flyktingar. Danmark har till exempel backat från löftet att ta emot 1000 flyktingar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".