Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges ekonomi växte under tredje kvartalet

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 14.58
Sveriges ekonomi växte under tredje kvartalet
(2:15 min)
Foto: Henrik Montgomery/TT, Christine Olsson/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT, Christine Olsson/TT

Sveriges ekonomi växte mer än väntat under det tredje kvartalet. På ett år har bruttonationalprodukten ökat med 3,9 procent. Och det är bra fart i svensk ekonomi nu säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Ja, det var ett styrkebesked från Sverige och svenskt ekonomi växer nu starkt på bred front. Och vi ser att privat konsumtion men också investeringar och export går bättre än förväntat.

Olika bedömare hade i genomsnitt räknat med att BNP under det tredje kvartalet skulle ha stigit med 0,4 procent jämfört med det andra kvartalet. Men det blev det dubbla 0,8 procent.

Om man jämför med tredje kvartalet förra året så har BNP på ett år stigit med 3,9 procent  vilket är betydligt högre än den genomsnittliga tillväxten de senaste 20 åren.


Men det är inte bara hushållens starka ekonomi som huvudsakligen driver hela Sveriges ekonomi. Visserligen steg hushållens konsumtion med 0,7 procent men ännu mer ökade investeringar i till exempel bostadsbyggande och maskiner. Annika Winsth menar att svensk ekonomi nu också får mer draghjälp från utlandet.

– Vi ser ju att den amerikanska ekonomin går lite bättre, euroområdet går bättre men också viktiga länder för vår export som Storbritannien och till viss del de nordiska länderna. Sammantaget gör det att svensk export gynnas.

Riksbanken som kämpar med att få upp inflationen till målet två procent studerar säkert dagens BNP-siffror med intresse.

– Till en del så talar bättre tillväxt för att vi får en högre inflation men vi ser också att produktiviteten nu ökar och det väger i den andra vågskålen. Men en starkare tillväxt borde på ändå på sikt ge högre inflation.

Om ett par veckor har Riksbankens direktion ett nytt räntemöte. Dagens överraskande starka BNP-siffror talar för att Riksbanken inte vidtar ytterligare stimulansåtgärder som räntesänkning eller obligationsköp.

Men Riksbanken är också beroende av vad andra centralbanker beslutar. Ytterligare stimulansåtgärder därifrån kan leda till att den svenska kronan stärks och det har en dämpande effekt på inflationen i Sverige. Och redan nu på torsdag får vi reda på vad Europeiska centralbanken beslutar.

– Skulle det visa sig att Europeiska centralbanken vidtar kraftfulla åtgärder så finns det en risk att vi får en starkare krona och då kommer Riksbanken att agera på det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".