Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig medvind i opinionen för SD

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 11.15
Furtenbach: lägsta siffrorna för S sedan 70-talet
(1:55 min)
SD går framåt, medan S och KD backar i SCB-mätningen. Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio. Montage: SR
SD går framåt, medan S och KD backar i SCB-mätningen. Foto: TT och Pablo Dalence/Sveriges Radio. Montage: SR

SCB:s mätning innehåller flera dramatiska resultat. Inte bara för Sverigedemokraternaa, utan även för Socialdemokraterna och Kristdemokraterna som får riktigt svaga resultat. Det säger Ekots politiske kommentator Fredrik Furtenbach.

– Sverigedemokraternas ökning är ju väldigt snabb och kraftig, drygt fem procent sen i maj. Och även om de legat väldigt högt även hos en del andra opinionsinstitut kan det vara psykologiskt viktigt, SCB:s mätningar är inte ifrågasatta på samma sätt.

– SD har tagit rejält från både Moderaterna och Socialdemokraterna. Och även hos SCB ligger nu Sverigedemokraternas inte långt under moderaterna.

– För Socialdemokraterna är resultatet väldigt dystert, 27,6 är den lägsta någonsin hos SCB, till och med lägre än under Juholtkrisen.

–Till det kan man lägga att även Kristdemokraterna har problem. Deras siffra är den lägsta sedan SCB började mäta stödet för dem. Och att de ligger statistiskt säkerställt under spärren.

Varför ökar SD så kraftigt?

– De skulle inte kunna önska sig en bättre debatt än vi har i Sverige nu, frågorna som dominerar är perfekta för dem. Först och främst domineras ju den politiska debatten helt av flyktingmottagningen. Det gäller ju inte bara i höst, den här frågan har under en tid uppfattats som allt viktigare av väljarna. Redan för ett år sen var detta svenska folkets viktigaste fråga, efter skolan, enligt SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

–Men även andra frågor som debatterats mycket i år passar Sverigedemokraterna. Det handlar till exempel om terrorn, ett antal uppmärksammade våldsbrott och debatten om tiggeriet. Och det här är ju ämnen som fortsätter att vara i fokus.

Båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, får ovanligt låga siffror. Vad kan orsaken vara?

–Det kostar att regera, sittande regeringar tappar ofta eftersom de tenderar att reta vissa väljare och göra andra besvikna. Detta har hänt de senaste åtta av tio regeringarna i Sverige.

–Till det kommer att det måste vara väldigt uppenbart för väljarna hur svag sits i riksdagen den här regeringen har, den har svårt att få igenom sina förslag och föll nästan för ett år sedan.

– Dessutom gynnas varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet av att debatten handlar om en enda fråga, migration. Frågor som jobb eller miljö trängs undan helt. Men vi vet ju ännu inte hur den akuta flyktingkrisen och regeringens senaste åtstramning av flyktingmottagningen kommer påverka opinionen.

Partier och medier brukar betrakta SCB:s mätningar som viktigare än andra. Varför?

– Det beror dels på att det är en stor mätning, nästan 5000 intervjuer. Och SCB har en metod som uppfyller statistiska krav som de kommersiella instituten inte har råd med. När SCB slumpmässigt dragit en intervjuperson lägger de stora ansträngningar på att nå just den personen. Med ett stort antal påminnelser. Instituten ersätter helt enkelt den som dragits med någon annan, till exempel någon annan i samma hushåll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".