Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partierna föga förvånade över SCB:s siffror

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 13.04
Jomshof (SD): Många tycker att vi har blivit ett bättre parti
(2:41 min)
Tomas Tobé (M), Carin Jämtin (S), Richard Jomshof (SD) och Acko Ankarberg (KD). Foto: Fredrik Karlsson Björn Larsson/Rosvall, Björn Lindgren, Henrik Montgomery/TT
Partisekreterarna Tomas Tobé (M), Carin Jämtin (S), Richard Jomshof (SD) och Acko Ankarberg (KD) kommenterar SCB:s siffror. Foto: Fredrik Karlsson Björn Larsson/Rosvall, Björn Lindgren, Henrik Montgomery/TT

Sverigedemokraterna får den högsta siffran hittills i en partisympatiundersökning från SCB: 19,9 procent. Samtidigt backar Socialdemokraterna och får 27,6 procent av väljarstödet.

Det är den lägsta noteringen sedan SCB inledde sina mätningar 1972. Carin Jämtin är partisekreterare:

– Det ligger tyvärr i linje med andra mätningar så jag är inte så förvånad över siffran. Men det betyder inte att vi är nöjda med den.

Hur tänker ni konkret göra för att vända de här opinionssiffrorna?

– Vi ska hantera de kriser och utmaningar som Sverige står i och inför, och det handlar just nu om migrationsfrågorn. Men också om arbetslösheten och att få ordning och reda i svensk skola.

Det största regeringspartiet, Socialdemokraterna, tappar alltså i SCB:s stora partisympatiundersökning. Jämfört med den förra mätningen i maj har partiet gått bakåt med 2,4 procentenheter.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med 5,5 procentenheter - och når en rekordnotering i en SCB-mätning: 19,9 procent. Framför allt vinner Sverigedemokraterna väljare från Moderaterna.

Partisekretararen Richard Jomshof är inte är överraskad över att SD har vind i seglen. Den här mätningen ligger i linje med andra som har gjorts, säger han.

– Jag är oerhört glad och det är ett fantastiskt resultat. Men jag är inte förvånad

Vad tror du att det beror på?

– Naturligtvis är det att invandringsfrågan och flyktingpolitiken har hamnat i centrum. Och det är klart att det gynnar oss med tanke på vårt utgångsläge och vårt ställningstagande i den här frågan.

Men Richard Jomshof tror inte att det är den enda förklaringen till Sverigedemokraternas opinionsframgångar.

– Jag tror också att många väljare tycker att Sverigedemokraterna har blivit ett bättre parti.

Moderaterna får 23,5 procent. Det är en statistiskt säkerställd minskning med 2,1 procentenheter sedan mätningen i maj. Så här säger partisekreteren Tomas Tobé.

– Det jag framförallt tror att vi ser i de här siffrorna är att många människor känner en oro för hur flyktingkrisen hanteras. Därför är det viktigt för Moderaterna att tydligt visa ledarskap och fortsätta att driva våra förslag, bland annat att Sverige nu behöver en tillfällig flyktingpaus.

Även ett annat alliansparti, Kristdemokraterna, har det trögt opinionsmässigt. KD får bara 3,5 procent av väljarstödet, och skulle därmed åka ur riksdagen om det varit val i dag.

Acko Ankarberg Johansson är partisekreterare.

– Det är dessvärre alldeles för vanligt och väldigt dåligt för oss. Mellan varje val ligger vi illa till, men sen kämpar vi oss över spärren och kommer med marginal in i riksdagen. Det är en ordning som vi behöver ändra på och det är ett stort och tålmodigt arbete som ligger framför oss.

De fyra allianspartierna får tillsammans 39 procent.

Samma siffra får regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet - tillsammans med budgetpartnern Vänsterpartiet.

SCB har mellan den 2 och 25 november frågat 9021 personer vad de skulle rösta på om det varit val i dag. 4972 personer har svarat.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".