Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Länder ger mindre till FN:s flyktinghjälp

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 09.45
Svårare att få in pengar
(2:10 min)
FN delar ut matpaket i Homs. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
FN delar ut matpaket i Homs. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

EU försöker förmå Turkiet att stoppa flyktingar från att ta sig till Europa. Samtidigt lider FN:s hjälporganisationer återigen av akut brist på pengar för att kunna hjälpa flyktingarna med det allra nödvändigaste i och kring Syrien.

Flyktingkrisen i Europa är en tydlig följd av att hjälpen har skurits ned, säger chefen för FN:s livsmedelsprogram i Berlin.

– Sedan början på året har vi gång på gång varit tvungna att skära ned det redan lilla bidraget till de hjälpbehövande, berättar Ralf Südhoff, från 27 dollar per månad ned till hälften, motsvarande 4 kronor per dag. Varje gång var det uppenbart att stora grupper människor gav sig av mot Europa, när de inte längre såg några möjligheter att klara sig.

FN:s livsmedelsprogram, World Food Programme, försörjer 4 miljoner människor i Syrien och 1,4 miljoner syrier på flykt i grannländerna. Organisationen är helt beroende av frivilliga bidrag från FN:s medlemsländer, men har allt svårare att få in pengar.

Flyktingar tvingas prostituera sig och begå brott för att överleva, berättar Ralf Südhoff.

– Allt oftare hör vi också att familjer, mot löfte om pengar, lockas att överlämna sina söner som krigare åt terrormilisen IS. Det är en katastrof, säger chefen för FN:s mathjälpsprogram i Berlin.

Det gör det ännu svårare att lösa konflikten och driver ännu fler på flykt.

Under trycket från flyktingströmmen har visserligen några länder, däribland Tyskland och Sverige, under hösten ökat sina bidrag till organisationen. Men det är långt ifrån tillräckligt.

–Just nu sträcker sig vår horisont till april nästa år, säger Ralf Südhoff. Men fortfarande saknas en stor del av de 400 miljoner dollar som behövs för att kunna hjälpa de mest utsatta fram till dess.

Samtidigt som givartröttheten breder ut sig, konstaterar Südhoff att det gick väldigt snabbt att mobilisera militära resurser för kampen mot IS. Om de som engagerar sig militärt ska ha någon trovärdighet måste de också göra mer för att hjälpa civilbefolkningen på plats, annars kommer de bara att tvinga ännu fler människor i armarna på IS och motverka syftet med den militära insatsen, hävdar han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".