Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen stoppar inte enskilda budgetförslag

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 15.11
Alliansen stoppar inte enskilda budgetförslag
(1:48 min)
Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (FP), kommenterar det nyss avslutade mötet om flyktingmottagandet och integration på Rosenbad i Stockholm. Regeringen samlade samtliga riksdagspartier, utom SD, för en fortsatt diskussion om flyktingläget. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson (FP), kommenterar det nyss avslutade mötet om flyktingmottagandet och integration på Rosenbad i Stockholm. Regeringen samlade samtliga riksdagspartier, utom SD, för en fortsatt diskussion om flyktingläget. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag bekräftar för Ekot att det inte blir några gemensamma reservationer från de borgerliga partierna.

Det står klart att allianspartierna inte tänker försöka stoppa enskilda förslag i regeringens budget.

- Nu är vi i ett läge där vi inte kommer att göra utbrytningar någonstans i processen. Från Liberalernas sida har vi haft den här ståndpunkten, och Centerpartiet har haft samma ståndpunkt. Nu är vi i ett läge där det inte finns någon alliansståndpunkt om att försöka bryta ut saker eller trassla till budgetprocessen. Det tror jag är väldigt bra, säger Erik Ullenhag.

Just nu pågår behandlingen av regeringens budgetproposition för nästa år i riksdagen. Efter att decemberöverenskommelsens föll, öppnade Moderaterna för att försöka stoppa enskilda förslag, när budgeten diskuteras i de olika utskotten.

Det skulle till exempel kunna handla om avskaffandet av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Den vill både de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna ha kvar.

Hela oppositionen säger också nej till regeringens föreslagna byggsubventioner.

Men Moderaternas linje har inte fått gehör. Nu står det alltså klart att den borgerliga oppositionen inte tänker agera gemensamt för att få igenom några förändringar.

- Det kommer att vara så att vi kommer att se budgeten genom hela riksdagsbehandlingen som en helhet. Från Liberalernas sida har helheten varit viktig. Vi behöver ha en ordning där det går att regera Sverige, och där vi agerar när vi är opposition på samma sätt som vi tycker att oppositionen ska agera när vi regerar Sverige, säger Erik Ullenhag.

Han tycker inte att det är konstigt att oppositionen släpper igenom enskilda budgetförslag - som en majoritet i riksdagen är emot.

- I grunden vore det bättre för Sverige med en alliansregering, men nu är vi i opposition. I en sådan situation är det oklokt att plocka ut enskilda delar i en regerings budget.

Socialdemokraten Fredrik Olovsson, som är ordförande i finansutskottet, är hoppfull om att budgetprocessen ska gå regeringens väg.

- Ja, det ser ut att bli väldigt små förändringar, om ens några.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".