Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utländsk sjukvårdspersonal ska lära sig svenska snabbare

Publicerat torsdag 3 december 2015 kl 05.00
"Projektet var väldigt bra och viktigt för oss"
(2:20 min)
Sahlgrenska huvudentrén.
Sahlgrenska sjukhusets huvudentré. Foto: Joel Eriksson/Sveriges Radio

Nu utvidgas projektet med ett snabbspår i utbildning i medicinsk svenska för läkare från länder utanför EU i Västra Götalandsregionen.

Med start i början på nästa år kommer projektet att inkludera även sjuksköterskor och de kommande två åren kommer både läkare och sjuksköterskor med utbildning från tredje land ges en kursplats.

– Västra Götalandsregionens projekt var väldigt bra och viktigt för oss säger Hasan Bitar, läkare från Syrien som var med i projektet från början och är en av dem som klarat språkproven. Ett år efter att Västra Götalandsregionen startade egna kurser i svenska för läkare från Syrien har en tredjedel klarat proven i svenska.

– Det är fikatajm. Det är det första man får lära sig i Sverige att ta en fika säger han och skrattar. Förra hösten var han nyanländ i Sverige och en av cirka 30 läkare som fångades upp på olika flyktingförläggningar i Västra Götalandsregionens pilotprojekt med en snabbutbildning i medicinsk svenska för läkare från Syrien.

I dag ett år senare har kan klarat proven i svenska och pluggar stenhårt för att göra de medicinska så kallade Tuleproven i februari som krävs för att få godkänd läkarlegitimation i Sverige. Just nu arbetar han som läkarassistent på Angereds närsjukhus. 

– Det är bra med mig här i Sverige. Jag tror man måste våga och ta chansen för att komma vidare i livet säger Hasan Bitar.

Ungefär en tredjel av läkarna som var med i projektet från start har efter ett år klarat språkproven. Ett lyckat resultat menar ansvariga. Och nu har Västra Götalandsregionen beslutat att både fortsätta med och utvidga projektet i samarbetet med Arbetsförmedlingen.

Under de kommande två åren kommer 120 läkare och sjuksköterskor med medicinsk utbildning från länder utanför EU att erbjudas språkutbildning med sjukvårdsintroduktion. 

– Det är väldigt många människor som kommer hit i dag och vi har brist på bland annat sjukvårdspersonal i regionen och därför tycker jag att det är bra att vi har gått in i det här projektet, säger Gunilla Leven moderat ordförande i personalutskottet i Västra Götalandsregionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".