Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekots kommunenkät

Stark kommunekonomi trots ansträngd statsbudget

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 10.50
"Bra tryck i ekonomin"
(2:30 min)
Finansminister Magdalena Andersson. Grafik: Sveriges Radio. Foto: TT.
Finansminister Magdalena Andersson. Grafik: Sveriges Radio. Foto: TT.

Finansminister Magdalena Andersson ser positivt på kommunernas överskottsplanering. Samtidigt understryker hon de kommande investeringsbehoven.

Kommunernas positiva inställning för år 2016 framgår i den enkät som Ekot har gjort.  


Skatterna

Bild
Bild

Nästan 90 procent av de svenska kommunerna planerar för överskott i ekonomin nästa år. Samtidigt tror de flesta på en ljus arbetsmarknad under 2016. Det framgår i en enkät som Ekot gjort med kommunerna. 

En stark ekonomi i kommunerna är viktigt för att klara av en förändrad situation i framtiden, säger finansminister Magdalena Andersson. 

– Jag tycker det är positivt. Det är ganska bra tryck i ekonomin. Vi ser en stigande tillväxt och en sjunkande arbetslöshet och det kommer märkas av i kommunerna. Samtidigt vet vi att det kommer ökade kostnader och ett ökat investeringsbehov de kommande åren. Det är viktigt att kunna starta det utifrån en starkare utgångspunkt, säger Magdalena Andersson.

Ekot har frågat Sveriges samtliga 290 kommuner om deras förväntningar på ekonomi och arbetsmarknad nästa år. Nio av tio kommuner som svarat räknar med att göra överskott under 2016. Och bara en av tio ser sig tvingad att höja skatten.

Den positiva bilden av kommunernas ekonomi kommer samtidigt som regeringen talar om ett ansträngt budgetläge för statens del. Det beror på att de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet än så länge ligger på staten, men kostnaderna kommer också att nå kommunerna, säger Magdalena Andersson.

– Det kommer många nya invånare som har sökt asyl i Sverige och flera av dem kommer också att få asyl. Det kommer ge ett ökat investeringsbehov i kommunerna vad gäller bland annat skolor och bostäder. Det kommer naturligtvis att märkas.

Enkäten med kommunerna genomfördes under en vecka i slutet av november. 254 kommuner, 87,5 procent, har svarat på frågorna. Totalt sett är bilden för 2016 positiv men det finns undantag. Arboga kommun i Västmanlands län till exempel, både höjer skatten och tror på en högre arbetslöshet. 

– Jag tror att det gäller att vara realist. Man måste se att arbetslösheten ökar bland våra nysvenskar. Vi står inför stora utmaningar nästa år och vill inte sänka kvaliteten, framför allt inte i skola, vård och omsorg, säger Agneta Bode som är socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga.

Förutom ökad arbetslöshet planerar Arboga också för ökade kostnader. De beror dels på flyktingmottagandet men också på att invånarna i kommunen blir äldre. 

Tack vare högre skatt - och också tack vare regeringens extra anslag för att klara flyktingsituationen - är kommunalrådet Agneta Bode övertygad om att Arboga kommer att klara ekonomin på ett bra sätt nästa år. Men man ska inte lura sig själv att det inte finns problem, säger hon.

– Man kan inte låtsas och tro att det är bättre än vad det är. Det handlar om att ta hand om de utmaningar som vi har. Investeringsbehovet kommer att öka, till exempel av att bygga nya skolor och fler bostäder, säger Agneta Bode.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".