Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekots kommunenkät

Kommunerna spår ljus arbetsmarknad

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 14.30
Arbetsförmedlingen: Väldigt stark utveckling
(2:43 min)
Arbetsförmedlingen. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Foto: Henrik Montgomery/TT.

Sveriges kommuner tror på en bra arbetsmarknad 2016. I Ekots enkät svarar nästan nio av tio kommuner att arbetslösheten antingen kommer minska eller vara kvar på samma nivå som idag. Linköpings kommun är en av dem som räknar med lägre arbetslöshet 2016.Arbetslöshet 2016

Bild
Bild

– Tittar man på det stora hela ser det positivt ut. Arbetslösheten sjunker i Linköping och antalet vakanser som tillkommer är högt, säger Peder Brandt, ekonomidirektör i Linköpings kommun. 

Ekot har frågat alla Sveriges kommuner om vilken arbetslöshet de förväntar sig nästa år. 254 kommuner, 87,5 procent, har svarat på enkäten. Merparten av dem, drygt 60 procent, tror att arbetslösheten kommer förbli oförändrad. Drygt 10 procent av kommunerna räknar med ökad arbetslöshet. Men klart fler, 25 procent eller 65 kommuner, tror att den kommer minska.

För Linköpings del beror minskningen på att företagen går bra, men också på att kommunen behöver anställa mycket folk, säger ekonomidirektör Peder Brandt:

– Den offentliga sektorn växer. Vi har ett stort generationsskifte inom offentlig sektor och det skapar nya arbetstillfällen. Vi ska ju rekrytera mycket folk i kommunen, ett par personer varje dag.

Svaren i Ekots enkät tecknar bilden av en förbättrad arbetsmarknad 2016. Den bilden bekräftas också av Arbetsförmedlingen, där Tord Strannefors är prognoschef.

– Ja vi delar den. Man kan se att det är en väldigt stark utveckling i Sverige, dels på arbetsmarknaden, dels i ekonomin. Vi ser en väldigt stark inhemsk efterfrågan. säger han. 

Det finns kommuner som går emot strömmen och tror på en sämre utveckling nästa år. Det som förenar många av dem är att det är små kommuner i avfolkningsområden, enligt Arbetsförmedlingen. Men på det stora hela är det alltså en bred uppgång som väntar och den gäller i princip hela landet.

Privat konsumtion, ökad export samt investeringar, inte minst i bostadsbyggande, leder sammantaget till lägre arbetslöshet, säger Tord Strannefors.

– Vi får väldigt många nya jobb i offentlig tjänstesektor men också i privat tjänstesektor. Det blir lite fler jobb i byggbranschen, där konjunkturen är mycket stark. Och så ser vi en förbättrad industrikonjunktur. Så neddragningen av antalet anställda i industrin är över.

Den här positiva bilden går lite på tvärs med det man ser och hör i media. Hur ska man förklara det?

– Jag tycker att det har varit en alldeles för negativ beskrivning av svensk arbetsmarknad under lång tid. Svensk arbetsmarknad är oerhört stark internationellt. Vi har klarat allt det som har hänt i omvärlden på ett väldigt bra sätt. Grunden till det är att hushållens ekonomi har stärkts kraftigt, dels på inkomstsidan men också på förmögenhetssidan, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".