Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Afghanistans president Ashraf Ghani en intellektuell teknokrat

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 10.28
Afghanistan president Ashraf Ghani anländer KTH i Stockholm.
Afghanistan president Ashraf Ghani anländer KTH i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Han beskrivs som en intellektuell teknokrat. Offentligt har han tackat sin hustru för hennes arbete och stöd - något som tidigare varit otänkbart i det konservativa Afghanistan. Ashraf Ghani är en ovanlig politiker.

Afghanistans president har en doktorsexamen i kulturantropologi från Columbia University i New York. Han har varit hög tjänsteman på Världsbanken och har undervisat på prestigefyllda amerikanska universitet i många år. I 25 år var han borta från Afghanistan - år som präglades av sovjetisk ockupation, inbördeskrig och talibanvälde. Han återvände hem efter talibanernas fall i den USA-ledda invasionen år 2001.

Sedan dess har han bland annat varit finansminister och rektor för Kabuluniversitetet.

Ashraf Ghani är känd för sitt formidabla intellekt, sin arbetskapacitet och sin perfektionism. Men också för sin korta stubin, han kan bli väldigt och explosionsartat arg.

Han gjorde ett första försök att nå presidentposten år 2009. Det misslyckades totalt. Ghani fick knappt tre procent av rösterna och avfärdades nästan som ett skämt. Den intellektuelle professorn hade inget stöd utanför den urbana eliten.

Men han lärde sig av misstagen från den valkampanjen och satsade på att stöpa om sig. Han reste runt på landsbygden i två år, lyssnade och lärde och skaffade sig stöd. Och ändrade sin image. Nu ser han inte lika mycket ut som en urban teknokrat längre. På hemmaplan är kostymerna numera oftast utbytta mot traditionella afghanska kläder.

Ashraf Ghanis hustru, Rula Ghani, är från Libanon. De träffades när båda studerade på amerikanska universitetet i Beirut. Studiekamrater till dem berättar om hur de såg sann och stor kärlek uppstå. Efter examen flyttade paret Ghani först till Afghanistan och sedan vidare till USA.

Och när Ghani installerades som president i september förra året gjorde han något ingen afghansk politisk ledare gjort förut; han presenterade sin hustru och tackade henne för hennes arbete och stöd. Rösten stockade sig och åhörarna blev lika rörda som överraskade.

Hustrun till Ghanis företrädare, Hamid Karzai syntes aldrig ens till i offentligheten under hans tio år som president. Rula Ghani arbetar med hjälp till Afghanistans 750 000 internflyktingar.

– Afghanistans problem är inte att talibanerna är starka, det är att staten är svag, sade Ashraf Ghani när jag intervjuade honom inför hans första försök att bli president.

Förhoppningarna på honom att bli den president som kanske skulle kunna bygga den starka stat som Afghanistan behöver var stora förra året. Som akademiker var han specialiserad just på statsbyggande och det som kallas "failed states" - misslyckade stater i förfall - och medförfattare till en bok med titeln "Fixing Failed States."

Men afghanerna har inte sett några förbättringar under Ghanis tid och besvikelsen är väldig. Korruptionen, som Ghani själv beskrivit som en cancer som äter upp samhällskroppen och som han lovat bekämpa, har inte minskat. Ekonomin har krympt som ett resultat av att utländska trupper och organisationer har lämnat landet och arbetslösheten har blivit ännu värre. Regeringen och armén kan inte skydda afghanerna, kan inte ge dem trygghet.

Talibanerna har gått på offensiven och är ett större hot i större delar av landet än någon gång sedan de störtades år 2001. I september tog de för första gången en viktig provinshuvudstad, Kunduz. Det var bara med amerikanskt militärt stöd och flygunderstöd som den afghanska armén kunde driva ut dem därifrån igen.

Afghanerna har förlorat hoppet och framtidstron igen. Det är ett skäl till den nya flyktingströmmen därifrån.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".