Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sänkta krav på HVB-hem får kritik

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 11.21
"Kommer att poppa upp en del oseriösa"
(2:27 min)
Flyktingbarn sitter på säng. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Socialstyrelsen vill från årsskiftet sänka kraven på aktörer som driver HVB-hem. Men kritiker varnar nu för att det kan göra att oseriösa företag ger sig in i branschen.

Ingrid Solberg är samordnare på ett kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn i Lidingö utanför Stockholm.

– Jag tror att det kommer att poppa upp en del oseriösa människor som kommer att börja jobba med det här. Den risken ser jag därför att det är lätt att tjäna pengar för det kommer så många flyktingbarn till Sverige just nu, säger Ingrid Solberg.

Socialstyrelsen vill från årsskiftet tillfälligt sänka kraven på de företag och kommuner som driver HVB-hem. Bland annat vill myndigheten slopa kravet på att föreståndare för HVB-hem ska ha högskoleutbildning och kravet på bemanning dygnet runt. Det för att få fram fler platser till alla de ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige under hösten.

HVB-hem är hem för barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo hemma hos sina föräldrar. De sänkta kraven ska inte omfatta barn under 16 år och barn med psykiska funktionshinder.

Flera remissinstanser varnar för att kvalitén på de HVB-hem som kommer att starta under det tillfälliga regelverket kan komma att hålla lägre standard.

Akademikerförbundet SSR skriver i sitt remissvar att seriösa företag med hög bemanning och utbildningsnivå riskerar att konkurreras ut av billigare boenden med lägre bemanning och mindre kvalificerad personal.

Och Regelrådet, som arbetar med regelförenklingar för företag, varnar för att de företag som startar med de nya lättare kraven kan få konkurrensfördelar gentemot andra företag på marknaden.

Men Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen, är inte orolig.

– Jag utgår från att kommunen köper de boenden som man tror håller en kvalité som följer lagstiftningens krav så man får en trygg och säker vård av de barn och unga som man placerar i verksamheten, säger han till Ekot.

Socialstyrelsen bearbetar nu remissvaren och hoppas inom kort kunna fatta beslut.

Förändringarna ska gälla tillfälligt från årsskiftet och fram till dess att myndigheten tagit fram en mer permanent lösning i vår.

De företag som får tillstånd att starta HVB-hem under denna perioden riskerar inte att senare få högre ställda krav på bemanning och utbildningsnivå, enligt Pär Ödman.

– När man har fått tillstånd så kan det inte återkallas annat än när man begått vissa allvarliga överträdelser så det är inte så att man blir av med sitt tillstånd för att vi ändrar reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".