Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya regler för anhöriginvandring tuffast i EU

Publicerat lördag 5 december 2015 kl 16.45
Bara fyra länder är lika restriktiva
(1:49 min)
Flyktingar som kliver av en färja.
Foto: Marcus Ericsson/TT.

Sverige sällar sig med de nya reglerna för anhöriginvandring till de allra mest restriktiva länderna i EU. 

Det visar en kartläggning som den europeiska flyktingorganisationen ECRE gjort tillsammans med europeiska Röda Korset. Anne Bathily på ECRE står bakom studien.

– Sverige ansluter sig nu till den lilla klubb i EU som inte ger samma rätt till familjeåterförening till alla skyddsbehövande, utan bara till en enda kategori, de som klassas som flyktingar enligt FN:s Genèvekonvention, säger Ann Bathily.

Flyktingar får inte berövas rätten till familjeåterförening, enligt EU:s regler. Det får däremot de som i Sverige kallas alternativt skyddsbehövade, till exempel majoriteten av dem som flyr kriget i Syrien.

Och det är bara fyra länder i EU som helt utestänger den här gruppen alternativt skyddsbehövande: Grekland, Cypern, Malta och Rumänien.

I alla andra länder har alla skyddsbehövande rätt till familjeåterförening med vissa begränsningar. För de flesta länder gäller att man måste ansöka om familjeåterförening inom en viss tid, som kan variera mellan tre månader och ett år, annars ställs försörjningskrav, till exempel att man måste ha ett jobb och bostad, säger Ann Bathily.

EU-kommissionen kom år 2014 med riktlinjer för hur EU:s regler om familjeåterförening ska tolkas, där man vädjar till medlemsländerna att inte göra nån åtskillnad mellan flyktingar och alternativt skyddsbehövande.

I Sverige har hittills i år drygt 11 600 asylsökande beviljats uppehållstillstånd som flyktingar och drygt 16 600 som alternativt skyddsbehövande.

Och den senare gruppen får nu alltså inte längre återförenas med sina familjer, och det här gäller även barn, vilket enligt Ann Bathily bryter mot EU:s regler om barns bästa. Och hon hoppas att EU-kommisissionen, om de nya reglerna blir verklighet, ska dra Sverige inför domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".