Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barack Obama höll tal om terrorism

Uppdaterat måndag 7 december 2015 kl 06.00
Publicerat måndag 7 december 2015 kl 02.58
"Det här är vår strategi mot IS"
(2:38 min)
USA:s president Barack Obama. Foto: Saul Loeb/TT
Foto: Saul Loeb/TT

Under nattens tal till det amerikanska folket pratade USA:s president Obama om hur USA ska bekämpa terrorismen och Islamiska Staten, IS.

Talet, som sändes direkt från Ovala Rummet, hade på förhand betecknats som historiskt. Det innehöll ingen ny strategi eller nya åtgärder, men presidentens ordval var tuffare än hittills.

– Hotet från terrorismen är högst verkligt, men vi kommer att övervinna det. Vi ska förgöra IS och andra organisationer som försöker skada oss, sa Barack Obama bland annat.

Barack Obamas avsikt med talet till det amerikanska folket var inte minst att möta och mildra den skräck som nu griper omkring sig i USA, efter att en helt vanlig personalfest för kommunanställda i lilla San Bernardino attackerats av ett ungt par, som misstänks ha haft sympatier med IS.

Obama sa att han förstår om många amerikaner undrar om landet drabbats av en "cancer" som inte kommer att kunna botas i första taget. Han kallade även terroristerna för banditer och mördare och IS för en "dödskult".

Och det var stor skillnad mot Obamas ordval för inte så länge sedan, då han sa att IS och dess anhängare mest liknade ett juniorlag i basketligan.

Presidenten sa också att terrorhotet är en fara som är högst verklig, men att USA kommer att övervinna det genom att kraftsamla på alla nivåer.

– Och så här ska det gå till, sa Obama sedan, efter sin inledande försäkran om att han förstår det amerikanska folkets rädsla.

Där hade många väntat sig, om inte en helt ny anti-terrorismstrategi, så i alla fall några nya åtgärder.

Istället radade Obama upp det som redan görs och lovade fortsätta med det: Flygattacker mot IS-mål, utbildning och utrustning till lokala styrkor, ökat underrättelseutbyte med allierade. Något hundratal amerikanska specialstyrkor på marken, arbete med att få Turkiet att säkra sin gräns mot Syrien, liksom fortsatta diplomatiska försök till en politisk lösning av Syrienkriget.

Presidenten gav också det bestämda beskedet att det inte heller nu är aktuellt med amerikanska marktrupper mot IS.  

Obama upprepade också att USA ska se över sitt visumsystem, liksom krav på skärpta vapenlagar.

– Det här är vår strategi mot IS, och den kommer vi att fortsätta med, sa presidenten, vilket efter talet orsakade en skur av kritik från dem som inte tycker att den strategin tycks fungera eller räcka till.

Allra sist i det drygt tio minuter långa talet uppmanade Obama USA till tolerans och samexistens med landets muslimer, samtidigt som han riktade sig till muslimska ledare både i och utanför USA och krävde att de dels tydligt tar avstånd från, dels rapporterar vidare, extrema tendenser bland sina medlemmar.

– Extremismen är en realitet som muslimer måste konfrontera, det finns inga ursäkter för något annat än det, sa den amerikanske presidenten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".