Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lagrådet sågar regeringens förslag

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 17.28
"Man respekterar inte grundlagens krav"
(2:43 min)
Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Regeringens förslag att tillfälligt kunna stänga av Öresundsbron av säkerhetsskäl om flyktingtrycket blir för stort får stark kritik av Lagrådet. Asylrätten hotas, skriver Lagrådet i sitt beslut. 

– Vi har radat upp en massa tekniska brister med lagstiftningen men det stora problemet är att man respekterar inte grundlagens krav på en ordentlig beredning utav lagstiftningsärenden. Lagstiftningen är en svensk stolthet å det här bryter mot våra traditioner, säger fd justitierådet Bo Svensson som också är ledamot i lagrådet.

Hur allvarligt är det?

– Vi får hoppas att det här inte bildar exempel så att man alltid säger att nu är det allvarlig oro för den allmänna ordningen och hafsar igenom lagstiftning.

I början av december kom regeringen med ett förslag på en ny lagändring för att hantera de ökande flyktingströmmarna. Id-kontroller på bussar, tåg och färjor var en del och en möjlighet att tillfälligt kunna stänga av Öresundsbron av säkerhetsskäl en annan.

I dag kom Lagrådets synpunkter på förslaget och Lagrådet är kritiskt. Förslaget har tagits fram i största hast bland annat var remmisstiden bara två dagar och ett fåtal instanser tillfrågades, säger Bo Svensson. Beredningsunderlaget är ytterst otillfredsställande konstaterar Lagrådet och skriver i sitt yttrande att det är synnerligen allvarligt.

– Man tror ju först att det här är en ad-hoc lag och att den har tillkommit i första hand för att stänga av Öresundsbron. Men redan av rubriken så förstår man att det här är en lag om särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Den är inte till synes kopplad till de migrationsströmmar som vi har i landet utan det här ser ut som en väldigt generell lagstiftning. Man vill ge regeringen väldigt långtgående bemyndigande, längre än vad man kan tycka är nödvändigt i den här situationen.

Infrastrukturminister Anna Johansson vill inte prata med Ekot i kväll men hennes statssekreterare Erik Bromander säger till TT att regeringen går vidare med förslaget eftersom regeringen gör en annan bedömning av hur allvarlig flyktingsituationen är.

Inte heller miljöpartiets språkrör Åsa Romson eller Gustav Fridolin vill kommentera lagrådets kritik.

Liberalerna kan inte heller kommentera kritiken men både Vänsterpartiet och Centerpartiet är förvånade att regeringen går vidare med förslaget. Johan Hedin är rättspolitisk talesperson för centern.

– När man genomför såna här saker på snabbt och obetänksamt sätt då riskerar man i bästa fall att reglerna blir verkningslösa och i värsta fall blir de kontraproduktiva och ställer till med en massa andra saker. Jag är jätteorolig för hur det här kommer att påverka människors rätt att söka asyl i Sverige och jag är jätteorolig för hur det här kommer att påverka Sveriges ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".