Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Religiösa framställs som ointelligenta visar avhandling

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 17.22
Elev: Man utgår från att folk inte är religiösa
(2:02 min)
Bildmontage på två elever och bild Göteborgs moské
Björn Larsson Rosvall / TT, Bengt Hansell / Sveriges Radio

En doktorsavhandling visar att samtalen under lektioner i religionskunskap på gymnasiet ofta framställer människor med en religiös tro som ointelligenta och lurade.

Det är religionsläraren och forskaren Karin Kittelmann Flensner som har skrivit avhandlingen vid Göteborgs universitet. Hon har studerat lektioner i flera gymnasieskolor och hon är bekymrad.

– ”Ursäkta. Jag kan inte hjälpa det, men de som tror på sådana här saker, de framstår som väldigt ointelligenta”. Sådana saker kunde elever säga och då blir en grupp av elever väldigt tysta, säger Karin Kittelmann Flensner.

Karin Kittelmann Flensner har studerat lektioner i religionskunskap på gymnasiet i 24 olika klasser åren 2012 och 2013. Bland annat fann hon att det i klassrumssamtalen beskrevs som svårt att vara religiös och samtidigt vara en modern och självständigt tänkande människa.

Människor med religiösa traditioner talas om som ointelligenta och lurade visade hennes observation.

I sin doktorsavhandling vill hon inte kritisera lärarna, ämnet är svårt. Hon menar att det är viktigt att prata om det här, i ett samhälle som ska präglas av mångfald.

Gymnasieeleverna William Eriksson och Andreas Stubbendorf i Stockholm känner igen en del av problemen.

– Man utgår från att folk inte är religiösa. Men vissa kan ju ta åt sig och bli kränkta. När jag gick i grundskolan vet jag att många av mina gamla klasskompisar vägrade vara med på religionskunskap. Då tog de illa upp, säger William Eriksson.  

Framställs det som är det är lite korkat att vara religiös?

– Ja, av vissa kanske. Men inte av de flesta. De flesta accepterar de som tror och låter det vara så, säger Andreas Stubbendorf.

Men gymnasieeleverna Amanda Norstedt och Emmy Khan, i Stockholm känner inte igen sig från sina lektioner.

– Vissa i klassen är religiösa men det är inte så jättemånga, säger Amanda Norstedt.

De framställs inte som lite korkade?

– Nej, det brukar de inte göra, man brukar inte tänka på dem så, säger hon vidare.

– Jag har ju växt upp med religion men jag praktiserar personligen ingenting. Jag har ganska mycket respekt för religion även fast jag inte själv tror. Vår klass är väldigt objektiv och det är ganska kul att se. Ingen har fel och ingen framställs som dum, säger Emmy Khan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".