Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tomas Ramberg: Lagrådets kritik allvarlig för regeringen

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 03.08
Fredrik Furtenbach: förslaget kommer öka pressen på Miljöpartiet.
(1:38 min)

Lagrådets brutala avrättning av regeringens snabblag om id-kontroller och rätt att stänga Öresundsbron är den allvarligaste motgången S-MP-förslaget mött hittills.

Den här gången är det inte fråga om flyktingvänner eller principfasta liberaler som ger sig på regeringen utifrån humana eller ideologiska motiv. Den här gången kan kritiken inte avfärdas som naiv eller idealistisk.

Den här gången kommer kritiken i stället från rättens stillsamma, men principfasta, salar.

Man kan säga att lagrådet per definition är en konservativ kraft. Det ligger i uppdraget att värna troheten mot grundlagen. Och att sätta klackarna i backen när politiker har för bråttom att avskaffa eller kringskära lagfästa rättigheter.

När regeringen talar om att det snabbt måste till "ett andrum" i flyktingmottagningen är lagrådets budskap i stället att det krävs andrum innan man inför drastiska lagändringar. Det andrum och den eftertanke som svenska lagstiftare traditionellt varit så stolta över. Med remisser och noggranna prövningar.

Den kanske mest sorglustiga passagen i lagrådets kritik är beskrivningen av hur några av landets viktigaste institutioner, som polisen, Migrationsverket, Tullen, Trafikverket och Sveriges kommuner och landsting, inte ens ges tid att skriva ner sina synpunkter. De får nöja sig med att ringa ett samtal till en tjänsteman på departementet.

Men den politiska kritiken är minst lika allvarlig för regeringen. Att lagrådet ifrågasätter om lagen är förenlig med att värna asylrätten slår direkt mot framför allt miljöpartisternas försvar för lagen. Enligt de hårt trängda språkrören går Miljöpartiets gräns just vid asylrätten. Det var för att försvara den mot moderata idéer om att undergräva den som Miljöpartiet tvingades acceptera regeringsförslaget har det hetat.

Och politiskt kanske allra allvarligast: Lagrådet ifrågasätter själva grundförutsättningen för regeringens snabblagar, som juristerna beskriver som "undantagstillstånd". Enligt lagrådet har regeringen inte kunnat visa att det råder någon sådan "allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten" i landet som kan motivera lagarna. Det räcker inte att myndigheter är överlastade för att ta till en så drastisk beskrivning menar lagrådet och ber därför regeringen återkomma med bättre argument.

Bland partierna har hittills bara de som redan tidigare var kritiska instämt i lagrådets uppmaning att skrota lagen: Vänsterpartiet och Centern. Men utlåtandet torde vara mest besvärande för Miljöpartiet, som redan sitter upp till halsen med svårsmält flyktingpolitik, och Moderaterna, som brukar hålla lagrådets ord högt och annars gärna använder rådet som slagträ mot regeringen. Moderaterna vill själva gärna ha den här lagen men uttrycker nu sitt stöd något försiktigare.

Kanske gör regeringen någon mindre förändring som eftergift för juristernas kritik. Men att döma av de första reaktionerna ligger huvudförslagen fast och lagrådet får finna sig i att bli överkört. Det ska gå fort i politiken nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".