Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu kommenterar Mikael Damberg Lagrådets kritik

Uppdaterat tisdag 8 december 2015 kl 12.41
Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 12.11
Lagrådets kritik mot regeringen
(2:15 min)
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: TT och Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Foto: TT och Samuel Larsson/Sveriges Radio.

Näringsminister Mikael Damberg kommenterar nu den svidande kritiken från Lagrådet om regeringens förslag.

Lagrådet ifrågasätter att regeringen så snabbt driver igenom lagen utan att den först remissbehandlats. Rådet anser att hanteringen inte följer reglerna i regeringsformen, och avstyrker hela förslaget.

Juristerna i Lagrådet menar också att det blir svårt att genomföra förändringarna utan att asylrätten samtidigt hotas.

- Det är en av de avvägningar som måste göras i beredningen och som regeringen också har haft som övervägande när vi har lagt fram det här förslaget. En annan fråga är att kunna lösa de akuta samhällsproblem som samhället står inför. Flera av våra myndigheter varnar för att vi inte ens kan garantera tak över huvudet och att flera av våra system är i väldigt stor press. Det är det som gör att vi har lite mer bråttom än vad Lagrådet skulle vilja med den här processen, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Enligt regeringens förslag ska den nya lagen gälla under tre år. Om det innebär att id-kontrollerna också ska fungera under tre år vill Mikael Damberg inte säga i dag.

- Jag tänker inte föregå den prövning som nu är för att nu går vi igenom Lagrådets synpunkter och bereder de frågorna från regeringen.

Kritiken är också hård från Skånetrafiken och SJ som kör tåg över Öresund. SJ ifrågasätter om trafiken kan fortsätta. Skånetrafiken varnar för omfattande förseningar, inställda turer och överfulla tåg. Det görs drygt 32 000 resor varje dygn med Öresundstågen, 60 procent av dem av jobbpendlare.

Regeringens förslag innehåller också en möjlighet att stänga Öresundsbron för fordonstrafik. Det skulle drabba både pendlare och export- och import över bron.

Även via färjorna mellan Helsingborg och Helsingör förs mycket gods. Om de skadorna på näringsliv och arbetsmarknad är ett pris värt att betala kommenterar näringsminister Mikael Damberg så här.

- Vi har inga planer på att stoppa utbytet mellan Skåne och Danmark när det gäller näringslivsutveckling, när det gäller människor som pendlar. Däremot måste man förstå när Sverige står mitt i en situation där några av våra stora myndigheter som hanterar migrationsfrågorna varnar för systemkollaps. Säkerheten är hotad för människor och då måste regeringen agera, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".