Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länderna går mot gemensam kapitalmarknad

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 11.40
Finansministern: Vi ser positivt på att kommissionen driver det här arbetet
(1:39 min)
EU-kommissionens byggnad i Bryssel. Arkivfoto:Henrik Montgomery/Scanpix.

Idag väntas EU-länderna ta ett steg mot en gemensam kapitalmarknad inom EU. Det är en huvudfråga när ländernas finansministrar idag träffas i Bryssel.

Förhoppningen är investeringarna ska öka betydligt genom att regler på en rad olika områden förenklas, bland annat genom fler investeringar i andras lån, så kallad värdepapperisering.

– Vi ser positivt på att kommissionen driver det här arbetet. Det kan vara en fördel för möjligheten till tillväxt och jobb i Europa att man har en mer integrerad kapitalmarknad, det kan vara ett sätta att underlätta för en del företag att få tillgång till kapital och den utvecklingen är naturligtvis positiv, säger Finansminister Magdalena Andersson.

– Samtidigt som vi naturligtvis också måste titta på att det inte innebär att man ökar riskerna i det finansiella systemet. Man har till exempel diskuterat värdepapperisering, och med det förslag som har tagits fram så tycker vi från vår sida att det är välbalanserat och kan ställa oss bakom det, fortsätter hon.

Värdepapperisering innebär att en bank överför t.ex. krediter som fastighetslån till ett annat bolag som sedan kan använda sig av det här för att ge ut så kallade värdepapper som obligationer. Just det här rätt förslaget var rätt så kontroversiellt när kommissionen presenterade det tidigare i höstas eftersom just den här typen av kredithandel anses ha bidragit till finanskrisen som 2008, 2009.

Men EU-kommissionen vill få igång investeringarna och om man bara kan få igång just den här handeln med värdepapper så är förhoppningen att uppemot 150 miljarder Euro ska finnas till investeringar inom EU.

EU-kommissionen föreslog också för en dryg vecka sedan att EU:s regler för prospekt i samband med emissioner av obligationer och aktier, också måste bli enklare för börsnoterade bolag. Och fler förslag är att vänta när investeringarna och penningflödena inom EU behöver öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".