Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler asylsökande ska hälsoundersökas

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 06.00
"För få genomgår hälsokontroll"
(1:43 min)
En sjukvårdare tar blodtryck på en patient. Foto: Jurek Holzer/TT
En sjukvårdare tar blodtryck på en patient. Foto: Jurek Holzer/TT

Mindre än hälften av de asylsökande får hälsan undersökt. Regeringen befarar att de kommer att bli ännu färre i år som en följd av den stora flyktinginvandringen. Nu vill sjukvårdsminister Gabriel Wikström att man gör något åt saken.

– I dag är det alldeles för få asylsökande som genomgår en hälsokontroll och jag hoppas att med det uppdraget som vi nu ger till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen så ska antalet öka och fler faktiskt få den hälsokontroll de har rätt till, säger Wikström.

De senaste tre åren har mindre än varannan asylsökande genomgått en hälsokontroll. Enligt Folkhälsomyndigheten vågar en del asylsökande inte komma till hälsoundersökningar, då de inte vet hur det kan påverka deras situation. I andra fall handlar det om språkförbistring.

Regeringen befarar nu att andelen som inte får hälsan undersökt i tid kommer att öka rejält i och med det rekordstora antalet asylsökande i år. Och det kan orsaka större problem i ett senare skede, säger Gabriel Wikström.

– Det stora problemet är att människor kanske kommer till Sverige med olika typer av besvär som inte upptäcks i tid och det leder till en försämrad hälsa eller att saker som skulle kunnat bli åtgärdade i ett tidigt skede förvärras och då behöver man ett mycket större ingrepp senare i livet.

Regeringen, som beslutar om saken på sitt sammanträde imorgon torsdag, kommer även att uppdra Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att kartlägga nyanländas vaccinationsbehov samt vårdens tillgång till tolkar. Men det blir inga nya extra pengar till dessa satsningar.

– Vi har gjort en generell avsättning till landstingen om nästan 1,5 miljarder som ska täcka just ökade kostnader i samband med det ökade asylmottagandet. De här pengarna ska räcka till också till att kunna utföra fler hälsoundersökningar, säger Gabriel Wikström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".