Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöorganisationernas krav på klimatmötet i Paris

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 06.30
"Det är dags att göra något nu"
(2:15 min)
Eiffeltornet med en skylt som läses "action now". Foto: Michel Euler/TT.
Foto: Michel Euler/TT.

Beslutsfattarna riskerar att förlora sin sista chans att hålla temperaturökningen under två grader. Det är budskapet från miljörörelsen som kräver att man på klimatkonferensen i Paris inför en kontrollstation om tre år.

Då ska alla länder uppmuntras att lova större utsläppsminskningar. Som det nu är riskerar avtalet att formuleras så att ingenting händer förrän 2025, det säger Stefan Henningsson som är klimatexpert på Världsnaturfonden.

– Vi ser att det här är en jätteviktig fråga nu, om vi ska kunna få ett avtal här, som kan bli den vändpunkt för klimatet som Paris handlar om. Men den här frågan prioriteras inte i förhandlingarna just nu, den signalen får vi väldigt tydligt.

Alla länder har lämnat in löften om utsläppsminskningar och det är dom som det nya avtalet ska bygga på. Eftersom man redan nu har sett att de löftena inte räcker för att begränsa temperaturhöjningen till maximalt två grader kommer det sannolikt att skrivas in kontrollstationer var femte år.

Då får länderna möjlighet att höja sina ambitioner. Men eftersom avtalet inte börjar gälla förrän 2020, blir den första kontrollstationen 2025. Då är det för sent att klara tvågraders-målet enligt Stefan Henningsson. Han får medhåll av Sofie Harrisson som är i Paris med Kanadas ungdomsdelegation.

– Jag är 21 år gammal. Det betyder att jag i hela mitt liv, bokstavligen, har hört hur våra förhandlare har skjutit fram besluten och åtgärderna ett år eller fem år i taget. Vi kan inte se det här förhalandet längre. Det är dags att göra något nu.

Bethany Hindmarsch kommer från samma kanadensiska organisation och har, precis som många andra hört att förhandlingarna på den här punkten går långsamt. Avtalet kommer inte att bli tillräckligt ambitiöst, säger hon.

– Jag hör att det går långsammare än någon skulle vilja. Vi måste höja våra ambitioner så snart vi får ett tillfälle, för som det är nu är avtalet helt enkelt inte ambitiöst nog.

Sveriges miljöminister, Åsa Romson, förhandlar om andra frågor här i Paris, men hon håller med miljöorganisationerna om att en tidig kontrollstation är helt nödvändig.

– Det måste ske mycket i världen före 2020. Det är viktigt att miljöorganisationerna ligger på och att resten av samhället ser detta också. Vi kan inte vänta på att det här avtalet ska träda i kraft, säger Åsa Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".