Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Romson positiv till nytt förslag till klimatavtal

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 19.22
Romson: Utkastet har tagit stora steg framåt
(1:56 min)
Åsa Romson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miljö- och klimatminister Åsa Romson tycker utkastet till ett nytt klimatavtal har tagit flera stora steg framåt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På klimatmötet i Paris har ett förslag till klimatavtal under onsdagseftermiddagen överlämnats till ministrarna som under under kvällen ska reagera på förslaget. 

Alla dom svåraste frågorna är fortfarande olösta, men Klimat- och miljöminister Åsa Romson är ändå positiv.

– Det utkast som nu finns på nytt klimatavtal har tagit flera stora steg framåt. Det är en kortare mer koncis text.  Det är också mer tydligt kring de politiskt svåra frågorna, säger Åsa Romson.

Ja, var konflikten ligger i de stora knäckfrågorna har blivit tydligare - men de finns alltså fortfarande kvar att lösa.

Kommer avtalet att vara bindande i alla delar och i så fall vilka? USAs utrikesminister John Kerry var idag här i Paris och pratade om vikten av flexibilitet i avtalet, något som USA tycker är viktigt och som alltså talar emot bindande delar.

En annan fråga är hur många graders tempraturökning, som maximalt kan accepteras. Två grader har man talat om hittills men många länder kräver nu att man går ännu längre och lägger taket på en och en halv grad.

Sveriges miljöminister tycker att det viktigaste är att det blir tydligt att mycket mer måste göras oavsett vilket, eftersom de löften som hittills har lämnats från olika länder inte ens räcker till tvågradersmålet.

Inte heller en och en halv grad räcker för länder med mycket stora klimatsvårigheter.

– Redan en och en halv grad innebär oerhört stora påfrestningar och är av avgörande betydelse för vissa regioner och länder, säger Åsa Romson.

Och så är det problemet att avtalet inte ska börja gälla förrän 2020. Många har legat på hårt för att få in en kontrollstation redan före 2020, eftersom de åtaganden som länderna hittills har gjort alltså inte räcker.

Eftersom det nya avtalet ska gälla från 2020 går det inte att få in en sån tidigare kontrollstation , men det är inte för sent med en uppgörelse utanför avtalet, säger Åsa Romson.

– Nej, Sverige och EU har inte gett upp att världen måste stå bättre rustade inför 2020, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".