Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Läkare efterlyser: Mer tid för patienten

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 23.32
"Finns mycket att förbättra"
(1:19 min)
En läkare undersöker en patient gnom att lyssna med ett stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT.
Sverige har jämförts med nio andra länder. Foto: Bertil Ericson/TT.

Svenska primärvårdsläkare pekar på flera brister i vården. Det visar en ny undersökning från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys som publicerar rapporten.

– Läkarna ser att det finns brister i samordningen av vården kring patienter, att det finns brister i kontinuitet, säger Hanna Sjöberg, projektdirektör på myndigheten

– 15 procent av läkarna uppger att vårdcentralen inte kan erbjuda patienterna en fast läkarkontakt. Och det är något som är lagstadgat att de ska kunna erbjuda.

I studien har Sverige jämförts med nio andra länder De svenska läkarna är de som är minst nöjda med tiden de kan lägga på varje patient och också minst nöjda med sina journalsystem.

Många av de svenska primärvårdsläkarna i studien träffar patienter med kroniska sjukdomar, men knappt hälften, 44 procent, säger sig vara förberedda att hantera den patientgruppen.

Var tionde primärvårdsläkare hinner inte med att ge sina patienter instruktioner för hur patienter kan ge sig själva vård i hemmet. Det kan exempelvis handla om hur en patient kan ta prover på sig själv eller att en diabetiker får kostråd.

Rapporten visar tydligt på att det finns mycket att förbättra inom den svenska sjukvården, säger Hanna Sjöberg vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

– Vi ser att det finns en stor förbättringspotential när det gäller patientcentrering, när det gäller kontinuitet, delaktighet, och att det troligtvis finns förbättringspotential mellan landstingen, och att det är vissa landsting som är bättre än andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".