Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

UNHCR: Europas flyktingpolitik hotar hela unionens asylsystem

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 06.00
"Svenska asylsystemet var ett av de bästa i världen".
(2:46 min)
FN:s flyktingkommissarie António Guterres intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
1 av 2
FN:s flyktingkommissarie António Guterres intervjuas av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson. Foto: Sveriges Radio.
António Guterres, FN:s flyktingkommissarie, träffar nyanlända flyktingar och rödakorsmedarbetare i Vanda utanför Helsingfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
2 av 2
António Guterres, FN:s flyktingkommissarie, träffar nyanlända flyktingar och rödakorsmedarbetare i Vanda utanför Helsingfors. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Europa har inte råd att förlora det svenska asylmottagandet. Det säger chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR, som i en intervju med Ekot varnar för att den ojämna fördelningen av flyktingar i EU hotar hela unionens asylsystem.

– Det svenska asylsystemet var ett av de bästa i världen, och det är viktigt att det inte försvinner. Därför måste hela EU ta sitt ansvar, säger UNHCR-chefen António Guterres, FN:s mångårige flyktingkommissarie till Ekot.

Han håller en rad anföranden i Helsingfors med anledning av Finlands 60-åriga FN-medlemskap och är märkbart frustrerad över läget i Europa. Så fort EU och hanteringen av flyktingsituationen kring Medelhavet kommer på tal höjs tonläget i hans röst och han börjar prata fortare.

Det som journalisterna på plats frågar om: De egna ländernas, Sveriges och Finlands, åtstramningar i flyktingpolitiken de senaste veckorna, är inte alls vad som upprör honom mest. Det är förståeliga reaktioner på läget, menar han.

– Länder som känner sig pressade sätter in begränsande åtgärder, sneglar på sina grannar och hoppas att flyktingarna ska söka sig dit istället. Självklart beklagar vi från FN:s sida alltid den mer restriktiva asylpolitiken.

Men just nu, under rådande omständigheter, är det enda rimliga att lägga skulden på det bristande europeiska ansvarstagandet. Att man låter några få länder göra det alla européer borde göra tillsammans, säger António Guterres.

Under sitt besök i Finland har han träffat politiker, sakkunniga och nyanlända flyktingar och personal på en flyktingmottagning. Han säger att både Sverige och Finland fram tills nu fungerat som goda exempel på länder där asylmottagandet i princip har fungerat på bästa sätt, med respekt för asylrätten och andra mänskliga rättigheter. Exempel som han anser att Europa inte har råd att förlora.

Den splittrade synen i EU på asylpolitik och det egna ansvaret hotar enligt UNHCR-chefen att begrava hela unionens nuvarande asylmottagande.

– Utan en rättvis fördelning är det europeiska asylsystemet verkligt illa ute, säger António Guterres.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".