Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Varmrätten är den största utmaningen"

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 12.38
"Jag kommer att sitta bänkad i kväll"
(1:22 min)
Uppdukat nobelbord
1 av 3
Foto: Henrik Montgomery / TT
Klas Lindberg var förra årets Nobelkock. Foto. TT och Karin Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Klas Lindberg var förra årets Nobelkock. Foto. TT och Karin Nilsson/Sveriges Radio.
Nobelmiddagen serveras. Foto: TT
3 av 3
Trerättersmenyn planeras och testas i flera månader innan den stora Nobelmiddagen. Foto: TT

Vid Nobelmiddagen i kväll serveras en trerättersmeny till 1 350 gäster - en rejäl utmaning säger förra årets Nobelkock Klas Lindberg.

Varmrätten är den största utmaningen när det handlar om att laga mat till så många gäster som vid Nobelmiddagen, säger förra årets kock. Det svåraste är att hålla maten varm.

- När man då serverar varmrätten på fat så ska den fraktas ganska långt och sen ska den också läggas upp framför gästerna och det blir ju ett ganska långt moment så när jag skapade min rätt så tänkte jag mycket på att de här grönsaksgarnityren som också ligger på faten ska vara lätta för servispersonalen att lägga upp framför gästen så att det inte är för mycket pill. Då tar det ju längre tid att servera. Det ska vara enkelt för servisen att ta maten och att det skulle vara värmande och nylagat.

Maten ska också serveras på ganska kort tid, på 1 timme och 50 minuter.

– Det är jättetufft. Ett sätt att lösa det är att ha förrätten på bordet. Min idé när jag gjorde det är att ha en vacker terrin på kungskrabba så kom serveringspersonalen och slog en varm blomkålssoppa över det, säger Klas Lindberg.

Trerättersmenyn planerades och testades i 10 månader och provlagades vid tre tillfällen, men då för 10 personer. Förberedelser är också det bästa sättet att möta utmaningarna vid Nobelmiddagen på, menar Klas Lindberg. Han är också nyfiken på att se vad årets kock, Sayan Iskasson hittar på.

– Jag kommer att sitta bänkad och se hur det funkar i kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".