Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ikea gör storvinst

Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 14.21
Klimatförändringar påverkar verksamheten
(2:08 min)

Möbeljätten Ikea fortsätter att gå bra. Vinsten för verksamhetsåret som slutade den sista augusti ökade med omkring fem procent till 40 miljarder kronor. Och Ikea märker av att ekonomin har blivit bättre i flera västländer, säger vd Peter Agnefjäll.

– Vi är ju inte på något sätt immuna mot vad som händer i respektive ekonomi eller i världsekonomin, tvärtom. Och vi har ju väldigt god tillväxt i Tyskland, vi har haft god tillväxt i Nordamerika. Och succesivt har också Sydeuropa kommit tillbaka.

Ja, Ikeas försäljning ökade under verksamhetsåret med elva procent. Försäljningsökningen kom såväl från befintliga varuhus, från de 13 nyöppnade varuhusen som från ökad försäljning på nätet. Och just e-handeln ska Ikea försöka utöka och utveckla med speciella utlämningsställen och Ikea ska också ha fler mindre varuhus som ligger lätt åtkomliga för de som åker kollektivt. Men de stora traditionella varuhusen är inte på väg bort.

– De är ju kärnan i vår tillväxtagenda.

Ikeas vd är just nu på plats på klimatkonferensen i Paris och han vill gärna tala om hur Ikea jobbar med hållbarhet. Om de över 300 vindkraftverken och de 700 000 solcellerna på varuhustaken och målet att år 2020 producera lika mycket el som man själv förbrukar från förnybara energikällor. Och Peter Agnefjäll tycker sig se att klimatförändringarna redan påverkar Ikeas verksamhet.

– Vi ser ju till exempel råvarupriser som går upp och ner på ett sätt som vi inte är vana vid beroende på torka eller översvämningar. Vi har ju själva haft översvämningar. I New York gjorde en orkan att vi hade vatten upp till midjehöjd i våra varuhus.

Men att Ikea med sitt koncept med billiga produkter själva uppmanar till mer slit och släng och utarmande av jordens resurser, vill han inte hålla med om:

– Vi menar att man kan ha produkter av god kvalité, bra design, inbyggd hållbarhet och ändå ha låga priser. Och de material som vi använder, inte minst trä, är ju ett förnyelsebart material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".