Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Oväntat bra” utkast till klimatavtal

Uppdaterat fredag 11 december 2015 kl 02.52
Publicerat torsdag 10 december 2015 kl 23.14
MIljöminister Åsa Romson: Ett steg i rätt riktning
(2:34 min)
Laurent Fabius har en lång natt framför sig för att få till ett avtal, säger Svante Axelsson, naturskyddsföreningens generalsekreterare. Foto: Ci Holmgren, TT, Jacob Hederos
Laurent Fabius har en lång natt framför sig för att få till ett avtal, säger Svante Axelsson, naturskyddsföreningens generalsekreterare. Foto: Ci Holmgren, TT, Jacob Hederos

Nu väntar ännu en nattmangling för förhandlarna i Paris, men enligt ordföranden är det den sista.

Det senaste avtalsutkastet presenterades för allmänheten direkt efter att klimattoppmötets ordförande Laurent Fabius hållit sin tio minuter korta presentation på torsdagskvällen. Först väntade sedan en två och halv timmes överläggningar innan länderna ska samlas igen för att bena ut de sista svårigheterna i små- och storgrupper tillsammans över natten.

– Vi är extremt nära mållinjen, sa Fabius, som passade på att uppmana länderna att nu fokusera.

– Det är viktigt att i denna sista fas påminna förhandlarna om varför de är här. De är inte bara här i deras länders namn, de är här fört att ta sig an planetens framtid, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

–  Det är naturligtvis ett sätt att sätta press på förhandlarna, säger miljöminister Åsa Romson om de långa arbetspassen, rapporterar TT.

Två sidor kortare och med färre alternativ i utkastet jämfört med i går, ser Svante Axelsson vid Naturskyddsföreningen flera stora framgångar i det nya förslaget.

– Enligt utkastet har de landat på ett mål om att sträva efter att komma så långt under 2-graders global uppvärmning som möjligt, med sikte på 1,5-graders global uppvärmning. Det är inte heller inom parenteser längre, vilket är en stor framgång. Det kunde ha varit mycket värre, men allt går fortfarande att riva upp, säger Svante Axelsson och fortsätter:

– En annan framgång i det nya utkastet är att man nu i förslaget enats om en kontrollstation där man ser över de utsläppsminskningsambitioner som ligger på bordet redan år 2019, innan överenskommelsen skulle träder i kraft år 2020, säger Svante Axelsson.

– Den sista punkten som jag vid en snabb genomläsning kan se som en framgång är att ansvaret för finansieringen ser mer klar ut. Det blir ett golv på 100 miljarder dollar per år efter 2020 som de utvecklade rika länderna ska stå för, säger Svante Axelsson.

Huruvida nattens förhandlingar bakom stängda dörrar leder till ett slutligt avtalsförslag, som Laurent Fabius önskar, är mer osäkert säger Svante Axelsson.  

–  Han verkar otroligt skicklig. Han kan nog överraska och faktiskt presentera ett avtal i morgon, men det är nog inte så troligt att alla länder håller lika trevlig ton i natt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".