Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svidande kritik mot skatteavtal med utvecklingsländer

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.00
"Ett stort hyckleri"
(2:25 min)
Kvinna i Centralafrikanska republiken.
1 av 4
Gatuliv i Centralafrikanska republiken. Foto: Rebecca Blackwell/TT.
Från tidig skörd vid odlingen nära Matameye, södra Niger. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio
2 av 4
Tidig skörd vid en odling nära Matameye, södra Niger. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio
Afrika
3 av 4
Afrikanska länder kan missgynnas av svenska skatteavtal med utvecklingsländer. Avtalen kritiseras nu av skatteexperter. Foto: Lasse Willén/SR.
Firande människor i ANC:s färger på en gräsmatta. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 4
Firande ANC-supportrar på kongress i Bloemfontein. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Samtidigt som Sverige satsar på bistånd, har man förhandlat skatteavtal som gör att utvecklingsländer går miste om skatteintäkter visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

Mer detta i Kaliber i P1 10.03

– Uppskattningar visar att det handlar om miljarder. Vi tror inte att de stora bolagen deklarerar felaktigt. De flyttar vinster genom sina stukturer, säger Mark Kingon på sydafrikanska skatteverket.

Kaliber har följt transaktionerna och granskat avtal som reglerar hur mycket utvecklingsländer får beskatta svenska företag. Sverige har varit bland de hårdaste förhandlarna mot utvecklingsländer visar en europeisk studie.

Svenska staten har gett hundratals miljarder i bistånd genom åren, sex miljarder enbart till Sydafrika sen 60-talet. Men att Sverige hjälper fattiga länder med bistånd och samtidigt förhandlat ner skatterna som de svenska bolagen för över pengar till Sverige får kritik. 

– Att använda sina politiska muskler för att tvinga fattigare länder att sänka sina källskattesatser är stort hyckleri, säger John Christensen på Tax Justice Network, en opolitisk organisation för rättvisare skatter.

Leif Jakobsson, socialdemokrat och vice ordförande riksdagens skatteutskott säger att Sverige för ett antal decennier sen var väldigt aktiva för att få fram skatteavtal som innebar förutsättningar för svenskt näringsliv att kunna finnas i andra länder.

– Det är de avtalen som ligger. 

Varför har ni accepterat att utvecklingsländer får bland de lägsta källskatterna av alla länder när Sverige gör avtal med dem?

- Nej men diskussionen har ju inte varit på det viset om utvecklingsstrategier. Skatterna som del av utvecklingspolitiken har ju kommit på senare år.

Ett nytt internationellt skattesystem håller nu på att tas fram, och Leif Jakobsson hoppas att det kommer att förändra Sveriges ifrågasatta skatteavtal. Men hur mycket Sverige får in i skatt på bolagens överföringar har man inte tagit reda på.

- Jag tror inte vi har den redovisningen.

Varför har ni inte tagit reda på det?

- Jag menar vi har ju skatteavtal med icke utvecklingsländer också såklart i ännu större utsträckning. Så det skulle bli lite konstigt att resonera på det viset, säger Leif Jakobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".