Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moderaterna kritiserar regeringens jobbsatsning på unga

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 11.40
Moderaternas Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Moderaternas Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Det är inte många som har nappat på regeringens satsning på utbildningskontrakt, en åtgärd som är tänkt att ge arbetslösa ungdomar gymnasiebetyg i kombination med jobb eller praktik.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är inte oroad över resultatet.

Det viktiga är att arbetslösheten minskar, säger hon.

Det är märkligt, enligt Moderaternas arbetsmarknadspolitisk talesperson Elisabeth Svantesson.

– Det är anmärkningsvärt att Ylva Johansson verkar backa från sina vallöften när hon inte når resultat. Det drabbar de unga som står längst ifrån arbetsmarknaden där arbetslösheten fortfarande är väldigt hög.

Utbildningskontrakten var ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften.

Arbetslösa mellan 20 och 24 år som inte har godkända gymnasiebetyg kan skaffa sig en gymnasieutbildning med ett extra högt studiebidrag. Studierna kan kombineras med jobb eller praktik.

Systemet har varit igång sen slutet av september.

Efter drygt två månader har 147 personer ungdomar tecknat utbildningskontrakt.

Vi har tidigare rapporterat om att det var nio personer som ingått kontrakt, men det är siffror som nu Arbetsförmedlingen under förmiddagen korrigerar.

Nio stycken har dataregistrerats på förmedlingen, men 138 har registrerats manuellt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

– Det är inte ett egenintresse i att ha så många ungdomar som möjligt i arbetsmarknadspolitiska åtgärder utan det viktigaste målet är att vi ska lösa ungdomsarbetslösheten och den sjunker just nu väldigt snabbt.

Moderaternas Elisabeth Svantesson igen:

– Att arbetslösheten minskar bland unga som har korta arbetslöshetstider är både bra och väntat eftersom vi är inne i en återhämtningsfas. Problemet och utmaningen är de unga som står längst från arbetsmarknaden, här är ju arbetslösheten fortfarande väldigt hög.

Tor Hatlevoll på Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att det brukar ta tid innan en åtgärd börjar verka.

Han, liksom regeringen, tror att utbildningskontraktet med tiden kommer att fungera. Ett hinder att övervinna är dock att många i målgruppen saknar studiemotivation.

– Jag har hört från vissa kommuner att många av de ungdomar som skulle kunna bli aktuella för utbildningskontrakt har just bristande motivation. Där måste man kanske göra några motivationshöjande åtgärder innan man går in utbildningskontraktet.

I en första version av artikeln angavs att endast nio unga hade sökt. Det baserades på siffror som hade registrerats i Arbetsförmedlingens datasystem. Ytterligare 138 unga finns inskrivna - men myndigheten har ännu inte registrerat dessa.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".