Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekonomiekot

Chatt med Riksbankens chef: "Dags att börja höja räntan först 2017"

Uppdaterat tisdag 15 december 2015 kl 15.11
Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 07.40
Stefan Ingves. Foto: Petter Karlberg/Karlberg media AB. Glad kvinna med sedlar i en plånbok. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Petter Karlberg/Karlberg media AB samt Fredrik Sandberg/TT.

Ekonomiekot bjuder in till chatt med Stefan Ingves, Riksbankens chef, efter dagens besked om att räntan lämnas oförändrad på –0,35 procent. Ställ dina frågor redan nu, efter 14:30 kommer svaren.

Nils Lindström, Ekot: Hej och välkomna till vår chatt med Riksbankens chef Stefan Ingves. Snart drar vi igång så passa på att ställ dina frågor genom att klicka på kommentera-knappen ovan.

14:23, 15 December 2015

Arash: Hej Stefan! Varför är inte bostadspriser med i beräkningen av inflation? Däremot är ju boendekostnad med vilket sjuker när man sänker räntan -> lägre inflation -> "ond" spiral. Vi hade knappast haft så låg inflation om prisuppgången på bostäder varit inkluderat i den "slutgiltiga" inflationenberäkningen.

Stefan Ingves, riksbankschef:
Bostadpriserna är med i KPI men på ett indirekt sätt och i form av ett medelvärde över tiden som rör sig mycket långsamt. Det här är tekniskt ganska komplicerat att redogöra för på ett litet utrymme. Låg inflation har vi enligt alla normala mått att mäta och det oberoende av hur just bostadskomponenten hanteras.

14:35, 15 December 2015

Danial: Hejsan, Det har talats om att en anledning till den låga inflation är att konsumtionsmönstren har förändrats, t ex med mera inslag av delningsekonomi. Alltså att människor, i synnerhet unga, i allt större grad delar på produkter och tjänster som tidigare konsumerades individuellt. Håller riksbankschefen med den analysen? Med vänliga hälsningar, Danial Ali Akbari

Stefan Ingves, riksbankschef:
Delningsekonomin har i dag en ganska liten omfattning och då spelar just det fenomenet ingen störrer roll för inflationstakten. När konsumtionsmönstret ändras över tiden ändras också sammansättningen av KPI så den förändringen fångas när vi mäter inflationstakten.

14:38, 15 December 2015

Köpsugen: Om du var i stånd att köpa en ny bostad; Skulle du slå till nu? Eller skulle du avvakta till våren?

Stefan Ingves, riksbankschef:
Inte en fråga för mig att svara på. Viktigast är att man klarar av både räntor och amorteringar under lånens löptid.

14:39, 15 December 2015

Anders Carlius: Jag driver ett mindre bolag med 10 sysselsatta som har expanderat från 2 personer på ett år. VI har mycket svårt att hitta kapital för att expandera. Jag ser samma sak från andra småföretag. Bankerna vill att jag skall gå i personlig borgen för att låna ut pengar och då är det billigare (och oftast smartare) att låna på huset. Vad gör ni för att vi skall kunna få tag i pengar för vår vidare expansion? Det ni lånar ut till bankerna når inte oss...

Stefan Ingves, riksbankschef:
Jag kan inte svara på hur det ser ut för enskilda bolag. Tittar man på utbudet av krediter så finns det gott om krediter till låg ränta i Sverige för närvarande.

14:39, 15 December 2015

Stina: Hej Stefan Ingves Nu när ekonomin går starkt är det väl tillfälle att höja räntorna? Överskattas tillväxtsiffrorna?

Stefan Ingves, riksbankschef:
Vi tror att Sverige kommer att ha mycket god tillväxt under kommande år och vi tror inte det är en överskattning. När efterfrågan är god kommer priserna att stiga och vi når vårt inflationsmål på två procent. Det tar ett tag till innan vi är där så därför är det dags att börja höja räntan först under 2017.

14:41, 15 December 2015

Daniel: I den stundande avtalsrörelsen tvistar parterna om hur inflationen ska beaktas. Vad vill Riksbanken skicka för signaler till arbetsmarknadens parter i och med dagens räntebesked?

Stefan Ingves, riksbankschef:
Avtalrörelsen är helt och hållet en fråga för dom som förhandlar, vilka övervägande dom gör kan jag inte svara på. Vi har gjort en prognos över den allmänna löneutvecklingen i Sverige givet den goda tillväxt vi ser framför oss under kommande år. Det är en prognos precis på samma sätt som vi gör en rad andra prognoser. Det viktiga för oss är inflationstakten framöver och där tror vi att inflationen nu är på väg upp mot vårt mål på två procent framemot 2017. Sedan är det upp till andra att sköta olika löneförhandlingar.

14:45, 15 December 2015

Vanessa W: Hej! Vilka signalement kan man se i ett tidigt stadie av en finanskris? Vad kan vi lära oss från tidigare finanskriser? Tack på förhand!

Stefan Ingves, riksbankschef:
Snabbt växande krediter under lång tid i kombination med olika påståenden om att det inte är farligt är vanligt innan problemen uppstår. Man brukar säga att "this time is different" men erfarenheter över många århundraden visar att det sällan är så.

14:47, 15 December 2015

Nina: Hej, Hur mycket påverkas ränteläget av den globala ekonomin och hur mycket av läget i Sverige? /Mvh

Stefan Ingves, riksbankschef:
Bra fråga och inte helt lätt att svara på! Vad som styr är en kombination av vad som sker i vår omvärld och hur det ser ut i svensk ekonomi. I en litten öppen ekonomi som vår med stor export/import och helt fria kapitalflöden kommer vi alltid i ganska stor utsträckning att påverkas av vad som sker i vår omvärld, dvs låga räntor utomlands ger också låga räntor i Sverige. Vi kan avvika med en annorlunda penningpolitik under kortare perioder men då mest sannolikt inte särskilt mycket.

14:51, 15 December 2015

Nils Lindström, Ekot: Vi börjar närma oss sluttiden för vår chatt, det finns tid för ett par frågor till så skynda att skriva in.

14:52, 15 December 2015

Carl Axel Bruno: Varför har Riksbanken inte tecknat avtal om seddelbyte med de största livsmedelskedjorna ?

Stefan Ingves, riksbankschef:
Litet svårt att förstå din fråga? I många år har vi arbetat tillsammans med bankerna, värdetransportörer och handeln för att hitta smidiga metoder för att sköta sedelutbytet. Alla inblandade har i flera år varit överens om de tillvägagångsätt som nu används.

14:54, 15 December 2015

Stina: Hej Stefan Ingves Är Riksbanksdirektionen nöjda med bankernas kapitaltäckning?

Stefan Ingves, riksbankschef:
Nja, vi tycker att bankernas kapitaltäckningskrav behöver kompletteras med ett krav på bruttosoliditet, till att börja med 4% och om några år 5%. Då kommer våra banker i det här avseendet att se ut ungefär som andra stora banker i länder med en stor banksektor.

14:56, 15 December 2015

Nils Lindström, Ekot: Vi avslutar vår chatt nu, och tackar för alla frågor. Tack också till Stefan Ingves som tog sig tid att vara med. Följ vår rapportering om ekonomi på sverigesradio.se/ekonomi

14:56, 15 December 2015

Stefan Ingves, riksbankschef: Tack för alla intressanta frågor. God Jul och Gott Nytt År på Er Alla

14:58, 15 December 2015

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".