Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Handlingsplan ska minska självmord inom Malmöpsykiatrin

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 15.14
"Sjukskrivningstal som inte är bra"
(1:47 min)
Psykiatrin i Malmö lider av platsbrist. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Psykiatrin i Malmö lider av platsbrist. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio

I mars kom Inspektionen för vård och omsorg med svidande kritik mot vuxenpsykiatrin i Malmö.

I dag presenterade ledningen för Psykiatri Skåne en handlingsplan.

Hittills i år har 14 patienter inom vuxenpsykiatrin i Malmö begått självmord. Det är en fler än förra året. Men sedan i maj har inga självmord inträffat bland patienter inom slutenvården. 

– Det var fyra eller fem under våren, men efter maj månad har vi inte haft några, säger Katarina Viebke, chef för Psykiatri Skåne.

Vilken slutsats drar du av det?

– Förhoppningsvis, men slutsatserna vet man ju inte helt fullt ut, har det intensiva arbete man har gjort i Malmö fått effekt. 

Det var just självmord i slutenvården som ledde till den skarpa kritiken från Inspektionen för vård och omsorg. Ivo har fortfarande har en aktiv tillsyn av Malmöpsykiatrin.

I dag presenterade ledningen för Psykiatri Skåne en lång rad åtgärder. Flera är redan i gång; internutredningarna ska bli bättre, patientsäkerhetsarbetet stärkas och journaler granskas. 

Det är brist på vårdplatser inom Malmöpsykiatrin. De har dragits ner eftersom Region Skåne vill öka öppenvården. Handlingsplanen innehåller inga löften om fler platser, men ledningen sätter ett mål att minst fem procent av vårdplatserna ska vara lediga varje vecka. 

– Det är för tajt som det är nu. Medarbetarna tycker att det är jobbigt att jobba hos oss för att där inte är vårdplatser när de går på sina pass, säger Katarina Viebke. 

Ett annat problem är personalbristen. Det saknas folk på nästan varje arbetspass. Nu vill man öka nattbemanningen i Malmö, med en mentalskötare, men än så länge är det oklart om pengarna räcker. 

– Vi har sjukskrivningstal som inte är bra. De ökar. Vi har haft inne, eller vi har inne hyrsjuksköterskor och också hyrläkare. Det är självklart. I den bästa av världar, skulle vi vilja ha full bemanning, men det är jättesvårt, säger Katarina Viebke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".