Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge i tvist med EU om oljesäkerhet

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 05.00
"Kan bidra till ökade kostnader"
(2:11 min)
En norsk oljeplattform. Foto: Helge Hansen/TT.
Norges Europaminister hävdar att norsk olje- och gasnäring redan har världens strängaste säkerhetskrav. Foto: Helge Hansen/TT.

Ska även Norges olje- och gasindustri omfattas av EU:s nya lagstiftning om säkerhet? Ja, säger man i Bryssel. Nej, säger man i Oslo.

Norges Europaminister Vidar Helgesen anser att det riskerar att bli dyrt för norska oljebolag om de tvingas följa EU:s nya säkerhetslag.

– Det är några av bestämmelserna här som kan bidra till ökade kostnader i en tid då ökade kostnader inte är vad norsk olje– och gasnäring behöver, säger Vidar Helgesen.

Europaministern syftar på oljeprisraset som nu slår mycket hårt mot Statoil och andra bolag i den norska petroleumbranschen.

2010 omkom elva personer vid Deepwater Horizon-olyckan i Mexikanska golfen. Nästan fem miljoner fat olja rann ut i havet.

Efter den olyckan har EU infört en ny lag som innebär att bolag som borrar efter olja och gas under havsbotten i Europa måste kunna hantera även det värsta tänkbara scenariot, vilket kan öka kostnaderna för säkerhetsåtgärder.

Norge är inte med i EU, men landet är knutet till unionens inre marknad via det så kallade EES-avtalet. Det innebär att Norge måste införa mycket av den europeiska lagstiftningen.

EU-kommissionen kräver att Norge inför även det här direktivet om säkerhet vid olje- och gasverksamhet till havs. Men Norge säger nej, och hävdar att EES-avtalet inte gäller till havs.

– EES-avtalet gäller norskt landterritorium, men inte norsk kontinentalsockel, säger Europaministern till Ekot.

Norges olje- och gasnäring har redan världens strängaste säkerhetskrav, hävdar Vidar Helgesen när vi träffas i hans tjänsterum i Oslo.

Fast just problem med säkerheten är ett skäl till att miljörörelsen med flera protesterar mot att Norge håller på att öppna nya områden för oljeprovborrning i Barents Hav, långt uppe i Arktis. En oljeolycka där skulle kunna bli förödande i ett av världens torskrikaste vatten. Klimatet och geografin gör räddningsoperationer svåra.

Tvisten mellan EU och Norge kan hamna i domstol om parterna inte lyckas enas om oljesäkerhetslagstiftningen. EU-kommissionen vill dock inte säga mer till Ekot än att man fortsätter kommunikationen med Norges regering i det här ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".