Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strategen, EU-motståndaren och partypinglan - berättelsen om Marine Le Pen

Publicerat söndag 13 december 2015 kl 11.16
Nationella frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: Denis Charlet/TT.
1 av 5
Foto: Denis Charlet/TT.
Marine Le Pen under lokalvalet i Frankrike. Foto: Claude Paris/TT.
3 av 5
Marine Le Pen under lokalvalet i Frankrike. Foto: Claude Paris/TT.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen och hennes anhängare på valmöte i Paris på tisdagen. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.
5 av 5
Nationella frontens ledare Marine Le Pen och hennes anhängare på valmöte i Paris på tisdagen. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.

Frankrike går mot en andra omgång i regionalvalen. Nationella fronten, med Marine Le Pen i spetsen, kan nå sin största framgång hittills. 

Men vem är hon, ytterhögerns frontfigur? 

Som dotter till partiets grundare har Marine Le Pen levt med Nationella Fronten hela sitt liv. Ekots Alice Petrén tecknar ett porträtt om strategen, EU-motståndaren - och partypinglan. 

– Av fransmännen. För fransmännen. Med fransmännen! Det franska folket vill inte längre styras av andra!

Det sa Marine Le Pen i sitt segertal efter Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014.

Det var förra gången det hölls ett viktigt val i Frankrike och hennes popularitet avspeglade sig i röstsiffrorna.

Frankrikes nationalsång Marseljäsen dånade på kvällen i partihögkvarteret. Drygt 5 miljoner fransmän hade gett sitt stöd till Nationella Fronten.

Marine Le Pen hade avverkat ytterligare en milstolpe mot det mål som hela färden handlar om: presidentvalet 2017.

I regionalvalet i december 2015 fick hennes parti en sista chans att demonstrera sin styrka inför det avgörande ögonblicket. Nationella fronten hade chansen att som bäst ta makten i 6 av Frankrikes 13 regioner, men vann ingen region.

Marine Le Pen har ändå all anledning att vara nöjd.

Segerformuleringen ovan rymmer hela Marine Le Pens politik och person.

Partiledaren för ytterhögern tar spjärn mot etablissemanget och gör det hela till en kamp om de små människornas kamp mot de stora, glupska makthavarna.

Det franska folket, vilket hon ser sig som del av, på ena sidan och den franska eliten och en hotfull yttervärld på den andra. Fransmännen är sig själva nog. Vi kan själva och arbetar för vår egen välmåga. 

– Jag säger nej till Bryssel och ja till Frankrike, hörs Marine Le Pen.

Hon gör patriotism i alla dess former till stommen i sitt budskap och till den mast kring vilken hon surrar sig. En folkomröstning om euro-valutans framtid i Frankrike, hårdare tag mot Brysselbyråkratin, tullar och stopp mot invandring och mot yttervärlden väntar i Frankrike om hon får makten, utlovar Marine Le Pen.

Den politiska barndomen

På morgonen den 2 november 1976 tidigt på morgonen väcks den åttaåriga Marine Le Pen av att fönster krossas.

Någon attackerar familjens bostad i Paris 15:e arrondissement.

Ingen kommer till skada, varken hon, föräldrarna eller systrarna Marie-Caroline och Yann.

Ingen grips, men det var en avgörande händelse i min utveckling, skriver Marine Le Pen i sin självbiografi.

"Det är då i dockåldern som jag blir medveten om det hemska och obegripliga att min far inte behandlas som andra, att vi inte behandlas som andra", skriver hon

Marine Le Pens känsla för politik har just vaknat.

Hon föddes år 1968 i Paris mest burgna förort Neuilly-sur-Seine. I samma förort bodde samtidigt två tonåringar, som i dag är hennes värsta motståndare; Republikanernas partiledare Nicolas Sarkozy och socialisten och nuvarande presidenten François Hollande.

Marine var dotter nummer tre och blev lite av den son som pappa Jean-Marie Le Pen aldrig fick. Han drev ett skivbolag med militärmusik och far och dotter sjunger ofta tillsammans.

På nationaldagen den 14 juli följer de militärparaden på tv. De är uppfyllda av känslor för Frankrike och hemmet är snarast bohemiskt med föga intresse för det materiella.

Föräldrarna roar sig ofta på krogen och överlämnar ansvaret för de tre döttrarna åt hembiträdet. Efter attacken mot hemmet i Paris 15:e arrondissement flyttar familjen till den fashionabla egendomen Montretout i Saint Cloud i Paris västra utkant.

Om denna egendom ska det höras mycket genom åren.

När Marine är 14 år förlöper mamman hemmet och dottern väntar förgäves på hennes hemkomst. Också det en händelse som satte djupa spår, enligt självbiografin.

Partypinglan

Marine Le Pen förvandlas under tonåren till La Night-clubbeuse, partypinglan, som inte säger nej till en blöt kväll.

Hon leder tjejgänget, en roll som hon behåller under åren.

Hon väljs för första gången till en politisk post år 1998 och verkar som folkvald genom åren, samtidigt som hon i januari 2011 tar över ledningen för ytterhögerpartiet Nationella Fronten.

Även som partiledare hade hon länge tid för att ta sig ett glas med tjejerna på kontoret, men i takt med stigande väljarsiffror sägs tillfällena ha blivit allt färre.

Bilden av en social person är fullt korrekt.

Lättsam, bra retoriker och själv genuint road av mötet med väljarna på marknader och torg är Marine Le Pen.

Att intervjua henne är närmast som att möta en missnöjd sjuksköterska, som stampar i golvet för att få igenom förändringar. Hon har mycket av andan "Här hugger vi i" och "Nu får det tusan vara nog!".

På ytan kan hon tyckas pladdrig, men hennes resa mot toppen av makten i Frankrike vittnar om många fler karaktärsdrag än just det.

Marine Le Pen är utbildad jurist och advokat.

Hon har inte gått elitskola ENA - École nationale d'administration, som en stor del av den franska eliten.

Hon är en frånskild trebarnsmor och lever nu med partiets vice ordförande Louis Aliot. Politiken har gjort att hon liksom föräldrarna varit borta mycket från hemmet, men hon menar att de tre barnen kommer att förstå att engagemanget var för deras skull.

Strategen

Dottern till partiets grundare Jean-Marie Le Pen tog över ledarmanteln i januari 2011. Hon har kämpat för att stöpa om partiet till ett rumsrent alternativ, avdemoniserat det, och undvikit att följa sin pappas mönster som en stark provokatör, något de tre döttrarna inte var roade av. Det gjorde dem utsatta i skolan och bland lärare, men Marine svalde och lärde sig.

– Om man är Le Pens dotter, dör man som dotter till Le Pen. Han är mannen i mitt liv. Han har format den kvinna jag är, sa Marine Le Pen i tv år 2004.

Men relationen dem emellan bröts totalt under 2015.

Nationella fronten är som ett klassiskt familjeföretag, där barn och kusiner har ett arv att förvalta. Marine Le Pens hela liv är sammanflätat med Nationella fronten, uppväxten, partner och vänner.

Fram till nyligen bodde hon fortfarande i stallbyggnaden på pappas egendom i Saint-Cloud, men inte nu längre.

Marine Le Pen vill bli president.

Hon är en skicklig strateg, även om ytan kan verka ostrukturerad. Hon arbetar målmedvetet mot sitt mål, väljer sina framträdanden med stor noggrannhet och undanröjer allt som kan bli gropar på vägen mot Elyséepalatset.

Till exempel avstod hon från att ta ställning när miljontals fransmän demonstrerade mot homo-äktenskap, sannolikt på inrådan från en av hennes närmaste medarbetare Florian Philippot, som är homosexuell.

Hennes far Jean Marie Le Pen har förstås i det närmaste varit som en krater, ett stort mörkt hål att undvika. Hans antisemitiska utspel har väckt stark avsky i Frankrike. Det, liksom andra uttalanden, har varit så till den grad besvärande att hans ord helt sonika har raderats från partiets egen hemsidan.

Marine Le Pen har en betydligt mer Israel vänlig hållning. Schismen mellan far och dotter gick så långt att partiets grundare fråntogs både partimedlemskap och sin hedersposition.

Parisattentaten

Efter attentaten i Paris den 13 november 2015 krävde Marine Le Pen åter att Frankrike tar full kontroll över sin yttre gräns.

Det är inte EU:s sak att hantera franskt territorium, utan franska folket måste skydda sig och sätta sig i säkerhet.

Hon efterlyste också ett starkare försvar, tull och polismakt.

Muslimska organisationer och moskéer där radikala budskap går ut ska stängas och förbjudas är hennes krav. Marine Le Pen säger sig inte vara mot islam - men däremot en islamisering av Frankrike.

EU-motståndaren

Nationella frontens partiledare Marine Le Pen har länge sagt att Frankrike bör lämna euro-valutan. Nu hoppas hon få skjuts av Storbritanniens tvekan inför EU-medlemskapet och har därför bytt fot något och vill i stället erbjuda fransmännen en folkomröstning i frågan.

"De säljer ut oss - globaliseringen måste stoppas", är hennes grundinställning. Detaljerna är många kring förslagen men hur löftena ska genomföras är otydligare.

När den andre högerledaren, Republikanernas Nicolas Sarkozy, har förordat en utvald invandring har hon sagt nej med argumentet att fattiga länder inte ska dräneras på sina mest utbildade personer.

Europa ska hjälpa andra kontinenters behövande människor på plats så att de inte vill in i Frankrike. Bakom detta finns tanken att arbetslösa fransmän går först när det gäller stöd.

Storfinansen får sig också en rejäl känga.

– Storföretagen flyttar sina vinster till länder med de lägsta skatterna. Det är förkastligt, sa hon i en intervju med Ekot i november 2013.

Bestämt och kategoriskt vill hon värna om småföretagen.

– Det är småföretagen som skapar nya jobb och bör få skattelättnader, inte de globala jättarna. Arbetsomkostnaderna ska sänkas, inte lönerna, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".