Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Experter ifrågasätter nyttan med beväpnad tullpersonal

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 12.07
"Man underskattar alla de problem som finns knutna till hanteringen"
(2:35 min)
En kö och en axel där det står Tull på ärmen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Tullverkets ledning bedömer att de nya uppgifterna inte innebär en mer utsatt situation för tullpersonalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Skyddsombud vid Tullverket vill att personalen i verkets yttre tjänst ska kunna få bära tjänstepistol, bland annat med anledning av den höjda säkerhetsnivån. Men experter ifrågasätter nyttan i att beväpna personalen.

– Det finns en föreställning om att ett handeldvapen är något slags skydd och hjälp till polisen, men det är en mycket komplicerad fråga. Jag tror man underskattar alla de problem som finns knutna till hanteringen av den här formen av vapen, säger Johannes Knutsson, professor vid Polishögskolan i Oslo och som studerat polisens användning av vapen.

I dag får Tullverkets personal i yttre tjänst bära batong och pepparsprej, men flera skyddsombud vill nu personalen ska kunna få bära tjänstepistol, skriver Svenska Dagbladet. Bakgrunden är den förhöjda säkerhetsnivån samt att Tullverkets personal ska bistå polisen vid så kallade inre gränskontroller och då vill de att personalen ska kunna ha samma typ av skydd som polisen har.

Men Tullverkets ledning har sagt nej till begäran och de bedömer att de nya uppgifterna inte innebär en mer utsatt situation för personalen. Det har i sin tur fått skyddsombuden att anmäla ledningen till Arbetsmiljöverket för att få en prövning av frågan.

Johannes Knutsson är skeptisk till idén om att beväpna tullpersonalen och säger att det måste i sådana fall finnas starka bevis för att det skulle föreligga särskilda risker för tullpersonalen.

– Det måste man kunna visa på ett mycket klart och tydligt sätt och det har jag svårt att se att man kan, säger Johannes Knutsson.

Martin Lundin, poliskommissarie vid Nationella Operativa Avdelningen, genomför för närvarande en förstudie om polisens användning av skjutvapen. Han vill inte uttala sig om huruvida just tullpersonal har behov av att bära vapen, då en rad faktorer måste tas i beaktande. Men han tycker inte att vapen nödvändigtvis skulle göra personalen tryggare.

– Trygghet är en känsla och den känslan påverkas av en mängd olika faktorer, jag tror det är för enkelt att säga att du blir tryggare för att du har ett skjutvapen, säger Martin Lundin och pekar på exemplet Storbritannien där många poliser inte vill bära vapen då de menar att många situationer är lättare att lösa utan vapen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".