Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Första svenska domen för terrorbrott i Syrien

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 14.49
Första svenska domen för terrorbrott i Syrien
(2:34 min)
En digital skylt från tingsrätten med texten "Angående: terroristbrott".
Häktningsförhandlingar hålls under fredagseftermiddagen. Foto: Lina Persson/Sveriges Radio.

Göteborgs tingsrätt fäller två män för terroristbrott i Syrien och dömer dem till livstids fängelse. Domen är den första i sitt slag. Frågan är nu om den kommer att stå sig.

Det är ovanligt med domar i Sverige som gäller terroristbrott. Sedan lagen om terroristbrott kom 2003 har en handfull mål prövats i domstol och dagens dom är den första som gäller personer som stridit i Syrien.

Kraven för att få någon fälld för terroristbrott är omfattande.

För det första måste det finnas ett grundbrott som är styrkt. Mord och allmänfarlig ödeläggelse är exempel på brott som kan utgöra terroristbrott.

I dagens dom är det inte de två som fälls som utfört själva morden, det är inte de som skär halsen av de två män som mördas. Tingsrätten slår dock fast att det är de två åtalade som finns med på filmerna från händelsen, och att de två agerar på ett sådant sätt att de ska ses som delaktiga i morden. Den ene filmar till exempel en sekvens och den andre håller bland annat ett litet anförande där han motiverar morden.

För det andra kräver lagen om terroristbrott att det ska handla om ett brott som allvarligt kan skada en stat eller en mellanstatlig organisation (till exempel EU).

Göteborgs tingsrätt kommer fram till att de brott det handlar om här kan utgöra en sådan skada. "Morden och de budskap som predikas i samband med dessa i förening med att allt detta filmas är sådant som typiskt sett bör anses kunna allvarligt skada en stat", skriver tingsrätten i domen.

För att det ska handla om terroristbrott måste dock ytterligare ett tredje led vara uppfyllt. Här finns några alternativa formuleringar i lagtexten, men i just det här fallet har åklagaren hävdat att avsikten med brottet varit att "injaga allvarlig fruktan hos en befolkning".

Tingsrätten anser att också det kravet är uppfyllt och hänvisar till filmerna där det framgår att "de som inte tillhör den rätta läran kan vänta sig samma behandling som de två män som får sina halsar avskurna", skriver tingsrätten.

I målet fanns också en alternativ brottsbenämning - folkrättsbrott och mord. Men tingsrätten anser inte att folkrätten är tillämplig i fallet. För att folkrätten ska tillämpas krävs att männen varit del av en organiserad väpnad grupp i en väpnad konflikt.

De förutsättningarna fanns dock inte här. Gruppen förefaller tvärtom tämligen oorganiserad och enligt Säkerhetspolisens analys ingick männen i en tillfällig gruppering, konstaterar tingsrätten.

Båda männen nekar till brott och hävdar att det inte är de som syns på filmerna och den ene mannens försvarsadvokat är tydlig med att de kommer att överklaga tingsrättens beslut. Det kommer alltså med stor säkerhet att bli en ny prövning av målet i hovrätten.

Hittills finns bara en fällande dom för terroristbrott som stått sig även i hovrätten. Den domen kom 2005 och gällde två personer som dömdes för att ha förberett terrorbrott i Irak.

Däremot finns ett par exempel på domar där tingsrätten fällt för terroristbrott, men hovrätten friat, eller valt en annan brottsbenämning. Återstår därför att se om dagens dom står sig vid en prövning i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".